TeamHeiner

Trainingsverslagen

Goed proces door weer en wind, 14 november

16 nov 2015

Ik zit in de trein naar Groningen als mijn telefoon trilt. “Coldhanded wedstrijd van morgen gaat niet door” lees ik in de teamchat. Balen, maar niet zo verwonderlijk gezien de verschillende weersvoorspellingen die gedurende de week al een overeenstemming hadden bereikt over een winderig weekend. Met op zaterdag 25 tot 30 knopen wind, windkracht 6 tot 7, is eerder in de week al veel contact geweest over het scenario dat de wedstrijd niet door gaat, waar is besloten dat er sowieso gevaren moet worden. Morgen trainen dus, maar nu eerst de afsluiting van het seizoen met het Team Heiner Pups team van 2015!

Zaterdagochtend gaat de wekker vroeger dan de meesten graag hadden gezien. Het zeilseizoen 2015 is met een mooi feestje afgesloten, maar de trainingen om 2016 nog beter te maken zijn alweer een tijdje in gang. Wanneer we uit Groningen vertrekken, lijkt het weerbericht zich nog niet waar te maken. Zou de wedstrijd dan toch te snel zijn afgeblazen? Wanneer we over de Ketelbrug Flevoland binnen rijden blijkt toch dat het wedstrijdcomité de juiste keuze heeft gemaakt. Flinke golven al op het Ijsselmeer en de auto schudt door de wind. Bij Team Heiner aangekomen doen we snel een korte voorbespreking, kiezen we de zeilen waarmee we willen varen en tuigen de boot op. We nemen twee boeien mee om een baantje uit te leggen en verlaten de haven. We kiezen voor een dubbel rif om het grootzeil zo klein mogelijk te maken en een J-4, het kleinste voorzeil waar we normaal mee varen. We leggen het baantje er met opzet flink ruim in en beginnen met de training. Zodra we de spinnaker voor het eerst hijsen, blijkt al dat het een pittige dag zal worden. Hoewel we de baan lang gemaakt hebben, vliegen we zo snel voor de wind naar de benedenboei dat we de grootst mogelijke moeite hebben om de boot strak rond de baan te krijgen. Veel uitdaging, hard werken en groeiende teamcommunicatie maken dat het steeds beter gaat. Zodra het nog harder waait en de bootsnelheden spectaculairder en hoger worden laten we het baantje los. We varen langere stukken zodat we meer kunnen focussen op het beheersen van de boot met deze hoeveelheid wind. Hoe verder we van de kant komen, hoe hoger de golven worden en hoe woester onze Maxfun van de golven raast. Het voordek van de boot staat regelmatig onder water en de mensen in de railing worden elke 20 seconden ondergedompeld door overslaande golven. Zodra we de spinnaker weer hijsen gaat de boot er vandoor. Surfend van de golven spuit het water alle kanten op en wanneer we van een enorme golf schieten, verschijnt er 15,5 knopen op de klokken. Gejoel en enthousiasme, en een mooie lat voor komend seizoen is gelegd. Waanzinnig gaaf om met het team de boot zo hard te pushen.

Zodra we afgemeerd hebben, de boot netjes is afgetuigd en de zeilen te drogen hangen, beginnen we met de teammeeting die zaterdagavond gepland staat. Doel van de meeting is om te bespreken wat we komend seizoen nodig hebben om hard te varen. Veel goede ideeën, interessante teamprocessen en de tijd vliegt voorbij. Veel geleerd vandaag en veel motivatie om hard te varen en veel te trainen komende tijd. Volgende week de boot naar Scheveningen brengen waar we over twee weken acte de présence zullen geven bij de Ijspegel wedstrijden.
Door: Lennard Bal

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight