TeamHeiner

Trainingsverslagen

Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

24 okt 2017

Ondanks dat onze Maxfun dit najaar in Scheveningen ligt, werd er dit weekend getraind op de andere Maxfun die nog bij Team Heiner ligt in Lelystad. De voorspelde wind en grote golven (met name op zondag) leken ons een té grote uitdaging. Terug in het vertrouwde Lelystad leek het erg mee te vallen met de wind. Snel werden een aantal klusjes op de boot uitgevoerd om er voor te zorgen dat we ook deze boot konden varen zoals we gewend zijn.

Het doel voor aan de wind was dit weekend om de boot constant in balans te varen. Dit vereist een goede samenwerking tussen de stuurman/vrouw, de grootzeiltrimmer, de fokkentrimmer en de pit die de vlagen duidelijk moet aanroepen. De aflandige wind die zeer variërend was in richting en sterkte, maakte dit er niet perse makkelijker op. Ook de tacticus moest de ogen goed open houden met deze vlagen. Om dit iets te vergemakkelijken werd er besloten om in de middag een baantje te varen iets verder onder de kant vandaan, met dus wat stabielere wind. Er werd geoefend op gybesets (gijpen met de spinnaker direct naast de bovenboei). Gijpen voor de wind en ook de laylines waren aandachtspunten. Aan het eind van de dag hebben we mogen noteren dat we in dit alles zeker stappen hebben gezet.

Na een redelijk vlotte nabespreking volgde er nog een serieus onderdeel: Hoe stellen we het beste de juiste doelen, hoe gaan wij deze behalen en hoe evalueren wij in het vervolg onze trainingen en wedstrijden? Iets waar we al langer mee bezig zijn. De discussie heeft geleid tot een nieuw format dat (verwachten wij) onze leercurve gaat vergroten.

Zondag zijn wij direct aan de slag gegaan met onze nieuwe manier van doelen stellen. Dit leidde al snel tot een plan van aanpak voor de dag. In de ochtend lag de focus op het oefenen van het reven van het grootzeil en wederom op het in balans varen op de aan de windse koers. Vanwege de wisseling in posities ten opzichte van de zaterdag en de nog hardere wind, werd het gijpen ook nog eens uitvoerig geoefend.
Anders dan normaal werd er vandaag opvallend veel op de klok gekeken. De reden: de Volvo Ocean Race zou van start gaan om 14:00! Uiteraard konden wij dit niet missen. Om 1 uur werden de zeilen gestreken en voeren we richting de kant om de ‘bioscoop’ op te zetten en te lunchen. Vol spanning hebben wij gezamenlijk het ‘in-port’ gedeelte van Leg 1 van de Volvo Ocean Race gekeken en vooral veel gepraat over wat we zagen en wat opviel. Zo blijkt filmpjes kijken van het zeilen toch ook erg nuttig! De rest van Leg 1 zal door ons uitvoerig gevolgd worden en onze app-groep staat zo nu en dan roodgloeiend.

Volgende week zullen wij op zaterdag weer trainen in Scheveningen en zeilen we zondag weer mee met de IJspegel wedstrijden. Wij hebben er al zin in!

Door: Laura Parre

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer
 • Bijna klaar voor English breakfast, 13-14 mei

  Lees meer

Spotlight