TeamHeiner

Trainingsverslagen

A new step, a new boat, 17-18 juni

19 jun 2017

Dit weekend mochten de Team Heiner Talents, na genoten te hebben van een weekend welverdiende rust van de North Sea Regatta, weer het water op. Dit weekend stond er een training gepland, maar deze was anders dan normaal. We mochten namelijk op de Maxfun 35 beginnen. Dit is de eerste keer voor de Talents dat we op deze boot hebben gevaren, en dat maakt het toch wel extra speciaal. Na anderhalf jaar op onze vertrouwde J-109 te hebben gevaren, hebben we deze ingewisseld voor een nieuwe boot. We zullen echter niet de J-109 voor altijd achter ons laten, we gaan er nog een paar wedstrijden mee varen. We zullen echter vooral op de Maxfun te vinden zijn de komende tijd.
Een nieuwe boot betekent een soort van nieuwe start. Alles zit op een andere plek en alles op de boot gaat net wat anders. Neem bijvoorbeeld de snelheid van bijna alles, deze is hoger dan op onze J-109. We besloten om op de zaterdag weer terug te vallen op de boathandling, de boot goed leren kennen en leren hoe alles er nu precies op werkt. We trainden dit op een klein up-downwind baantje om lekker veel manoeuvres te oefenen. Al vroeg in de training kwamen we erachter dat deze boot toch echt anders werkt dan onze oude. We trainden op handigheidjes voor de Maxfun en in de loop van de dag zag je een groot verschil over hoe we rond de baan gingen. Alles liep vloeiender en stukje bij beetje leerden we de Maxfun kennen.

Op de zondag stond er in de ochtend geen wind. Helaas konden we dus niet het water op, maar stilzitten konden we gelukkig niet. Er moest veel aan de boot gebeuren en er is daarom ook hard geklust om de boot tip top in orde te krijgen voor de komende wedstrijden. Zo hebben we bijvoorbeeld nummers in alle zeilen gezet en geleerd hoe we de voorstag kunnen vervangen voor de wedstrijden. In de middag trok de wind gelukkig aan en konden we kijken naar onze wedstrijdzeilen. We maakten lange rakken waarbij iedereen keek hoe de zeilen nu op de boot stonden en hoe deze reageerden op aanpassingen in de settings. De middag was hierdoor erg leerzaam en heel handig voor de komende wedstrijden. Iedereen was het erover eens dat we de Maxfun toch stiekem wel wat gaver vinden dan onze J-109. We kijken allemaal erg uit naar de wedstrijden die we ermee gaan varen, beginnend met de Ronde om Noord-Holland aankomende vrijdag.

Door: Wes van Herpen

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • Bijna klaar voor English breakfast, 13-14 mei

  Lees meer

Spotlight