TeamHeiner

Trainingsverslagen

Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

03 jul 2017

Na de geweldige overwinning van de Ronde om Noord-Holland is het tijd voor twee ‘gewone’ trainingsweekenden op de Maxfun 35. We komen zaterdag ochtend bij elkaar om de doelstellingen voor die dag te bespreken. Hieruit komt voort dat het team zich nog niet optimaal thuis voelt op de Maxfun. We zouden die dag veel gaan door wisselen op posities zodat iedereen zijn eerste en tweede positie kan trainen.

Onder het toeziend oog van Douwe Broekens voeren wij de Flevo Marina uit. Er stond een matig tot harde wind van 20 knopen, hard werken dus. Tijdens de ochtendsessie lag de nadruk op het sturen tijdens de overstag en het accelereren er na. We voeren een lange upwind waarin de tacticus ons veel overstagen liet doen. Een enorm intensief, leerzaam (en uitputtend) rak. Eenmaal ver upwind gevaren te hebben was het tijd voor de downwind. De nadruk lag vooral op de gybes. Scherend over het water maakten wij de  ene na de andere gybe. Na iedere gybe werd er gekeken en gepraat over waar het stroef liep, hoe de volgende beter kon, en wat goed ging. Na de middaglunch ging het team op een redelijk kort baantje varen om de druk wat op te voeren. En hierbij kwam naar boven dat de handeling als de druk hoog was moeizaam ging. De middag was vermoeiend, maar gigantisch leerzaam. Er kwamen veel aandachtspunten naar boven. De ‘maniertjes’ die wij hadden bedacht op de J-109 werken niet altijd 1 op 1 op de Maxfun.

In de avond kwam het hele team bij elkaar om het eerste kwartaal te evalueren en doelen te stellen voor de komende seizoenshelft. Hierbij waren ook Arianne en Rosalie die dit weekend presentaties hielden over de Team Heiner Talents in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Zondag stond er minder wind, in de ochtend rond de 17 knopen en het zou langzaam afnemen gedurende de dag naar 13 knopen. Na een intensieve warming up lag de focus op het aansturen van boeien, de tacks en het setten en droppen van de spinaker. Hierbij is veel vooruitgang geboekt. In de middag gingen wij weer het up-down baantje varen. Bij een downwind sloeg de spinaker om de voorstag, en kwam ook niet meer los. Thijs moest de mast in om de val los te maken, om  het daarna met minimale schade naar beneden te halen. Dit was een goed leermoment voor het hele team: Hoe om te gaan met crisis situaties. Wie doet wat en wat zijn de juiste stappen die men moet nemen. Dit is uiteraard goed besproken met het team.

Na de evaluatie van het weekend moest er nog even geklust worden aan de boot zodat wij het in een goede staat achter lieten. Hierna nog één trainingsweekend voordat de Talents vertrekken naar Engeland voor de Ramsgate Week. Wij hebben er zin in.
Door: Joost van Gemert

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer
 • Bijna klaar voor English breakfast, 13-14 mei

  Lees meer

Spotlight