TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Zuiderzeeweek: Snakes and Ladders

18 sep 2016

Op vrijdagavond rond een uur of acht kwamen alle Team Heiner Pups ‘ 16, na weer een weekje gestudeerd of gewerkt te hebben, bijeen in een stacaravan in Wognum, vlak bij de wedstrijdplaats Hoorn. Onder het genot van een muziekje sprak een ieder gezellig bij en gingen de Pups vroeg slapen. Rond zeven uur ging de wekker. De Pups smeerden de boterhammen en kwamen rond half negen aan in de pittoreske haven van Hoorn. Naar de baan varende werden zoals altijd drie teamdoelen besproken. De focuspunten van vandaag lagen met name op: startjes, tacks met genua en spelen met de tackline van de genaker. De wind blies stabiel met 10 knopen uit het oosten en de lichte schijn over de golfjes van het Markermeer beloofde een mooie dag.

Na een uur in gevaren te hebben klonk om elf uur het startsein. De start verliep goed waardoor we gunstig en met snelheid over de startlijn vlogen. De acties daarna pakten minder goed uit. Veel snelheid ging verloren in de overstagen. Het gras wat tijdens de wedstrijd groener leek aan de overkant werd helaas bevestigd in de uitslag. We kwamen als zevende over de lijn en trokken de conclusie dat we aan de verkeerde baan van de kant voeren.

Met frisse moed gingen we de tweede game in. De tweede wedstrijd pakte qua uitslag beter uit, echter liet de start nog wat te wensen over. We voeren hard en hadden een goede start positie. Helaas zoefde onze neus een enkele seconden te vroeg over de lijn waardoor we een individuele terugroep hadden. De race die volgde verliep echter een stuk beter. De verbeterpunten uit de eerste reace pasten we toe waardoor we gedurende race twee aan de goede kant van de baan zaten, met als gevolg een vijfde plek.

Tijdens de start van de derde race werd wederom de grens opgezocht en daarna volgde een pittig kruisrak. Halverwege de derde race zakte de wind er flink uit met als gevolg dat alle boten bij de laatste onderboei op een kluitje lagen. In geen mogelijkheid zou het veld binnen de tijdslimiet finishen dus de race werd weggestreept. Al met al hebben we veel geleerd vandaag. Helaas niet het resultaat wat we wilden maar genoeg ruimte voor verbetering dus erg veel zin in de dag van morgen! Nieuwe ronde nieuwe kansen!

Met Reco
Ook voeren twee Team Heiner Pups mee op de boot van sponsor Reco, een prachtige Summit 35 die, net als de J-109 van de Pups ’16, uitkomt in het sterke veld van de ORC 2. De dag begon vroeg met de vaste voorbereidingen op de wal; de latten in de verschillende fokken monteren, de afstelling van de mast regelen met de spanning op de verstaging, al het overbodige gewicht uit de boot halen, eten voor de dag aan boord brengen en zo voorts. Zodra wij klaar waren voor de strijd, gooiden we de lijntjes los en voeren wij het weidse Hoornse Hop op.

“Pang”! En weg stormen 10 schepen van de startlijn. Wij hebben een goed plekje bij de pin end van de lijn bemachtigd en varen ons mooi vrij van de rest van het veld. Als tweede komen we bij de eerste boei, vanwaar de spinnakers de lucht in gaan. Het is lastig varen met veel drukverschillen en winddraaiingen op de baan, maar het lukt ons om uiteindelijk als tweede over de finishlijn te gaan. Een mooi resultaat en we verwachten het op rating goed gedaan te hebben.

De tweede wedstrijd staat op het punt te beginnen en de wind is nog lichter geworden dan tijdens het eerste potje. Weer weten we dat de pin end van de lijn gunstig is, maar dit keer is het lastiger om goed weg te komen en we starten tweede lijn. We besluiten om snel overstag te gaan en ons geluk te zoeken aan de rechterkant van de baan. Het lukt ons om weer een beetje naar voren te varen en na lastige voor-de-windse rakken finishen we uiteindelijk als 4e. Geen droomresultaat, maar gezien de lastige condities zijn we toch gematigd tevreden.

De laatste wedstrijd van de dag start in nog minder wind dan de eerste. We weten dit keer goed van het midden van de lijn, maar het is erg lastig varen op de winddraaiingen en het veld wordt flink door elkaar gehusseld. We weten toch goed bij de eerste ton te komen en hijsen de spinnaker weer met vliegende vaart richting de top van de mast. We varen relatief hard naar de beneden boei, gaan snel ten opzichte van de andere boten en varen ons naar de tweede positie in het veld. Helaas is het “lichtweerkanon”, de X-35 in ons veld, al ver weg maar we richten ons op het verdedigen van een waardevolle tweede plaats. Het is erg lastig varen in zo weinig wind, het is echt “snakes and ladders” zoals dat in zeilersjargon heet. De eerste boot zien we in de verte finishen met het laatste zuchtje wind op de baan, terwijl wij met de rest van de vloot nog nét niet stil liggen met onze spinnakers sip flapperend zonder druk in het zeil. Na drie kwartier dobberen horen we enkele boten het wedstrijdcomité oproepen met de mededeling dat ze naar huis gaan. Zelf willen we alles op alles zetten om reglementair te finishen en we houden de teamspirit hoog. Helaas is er een tijdslot ingesteld dat het niet meer mogelijk is om reglementair te finishen als je meer dan een kwartier na de laatste boot finisht. Wanneer de klok slaat is voor ons de finish helaas nog niet in zicht en moeten ook wij toegeven aan de windstilte.

Wanneer we op de kant terug zijn blijkt dat we een 1e plaats in race 1 en een 4e plaats in race 2 hebben gevaren. Dit brengt ons op een sterke 2e plek, twee punten achter de nummer 1 en met gelijke punten met de nummer 3. Morgen dus nog all to play for, met alle kansen op het podium!

Door: Rosalin Kuiper en Lennard Bal

Actueel

Spotlight