TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Ramsgate Week_Talents ’16

26 jul 2018

Ramsgate Week (halverwege)
Na de derde dag van de Ramsgate Week te hebben gehad, gaat het zomerseizoen al hard. Waar we in de voorgaande week met 50 boten op een startlijn lagen en op up/down banen van 2 mijl lang ‘close racing’ met grote boten ervoeren, zijn we nu bezig met de langere wedstrijden in Ramsgate. Hier varen we met 6 boten in onze klasse, wat betekent dat we op een baan van 26 mijl varen na een tijdje vaak weinig concurrentie om ons heen zien. Dit geeft meteen een van de eerste uitdagingen van dit evenement; hoe blijven we scherp in lange coastals waarin je weinig idee hebt van je eigen relatieve prestaties ten opzichte van de rest.  Zeker nadat we vorige week  een week lang 120 procent hebben gegeven op het wk en we daarna meteen door zijn gevaren naar Engeland voor de volgende wedstrijden. Hier waren we ons al van bewust, en door het expliciet benadrukken van dit punt kunnen we er actief aan werken.

In tegenstelling tot vorig jaar is het water ondertussen al enigszins bekend. Alhoewel het een erg specifieke omgeving blijft om te varen, met draaiende winden langs de krijtrotsen en de vele zandbanken. Dit geeft de locals vaak nog een voordeel ten opzichte van ons. Ook al bestuderen we de kaarten en stromingsgegevens uitgebreid, de locals die hier al hun halve leven varen blijven de stroming soms nog net wat beter door hebben. Dit leverde ons gisteren een interessante situatie op met stromingsverschillen van enkele knopen op kleine stukken water.

Daarnaast is het ook voor Engelse begrippen ongewoon warm, dit heeft ervoor gezorgd dat de windvoorspelling die vooraf werd aangegeven vaak niet accuraat was door wel of niet bouwende zeewind. Hierdoor was er maandag en woensdag meer wind dan voorspeld en zondag en dinsdag daarentegen minder. Dit zorgde ervoor dat er erg veel geanticipeerd moest worden en het aantal zeilwissels hoog lag.

Morgen en overmorgen varen we nog 2 wedstrijden per dag, winst is nog haalbaar en daar gaan we dan ook vol voor, om daarna door te gaan naar de volgende locatie met de volgende wedstrijden.

Door: Rutger Vos

Actueel

Spotlight