TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Almere Regatta 2018, dag 2

04 jun 2018

Hoewel er maar weinig wind stond voorspeld voor deze tweede dag van de Almere Regatta, stond er bij het naar buiten varen toch zo’n acht tot tien knopen wind. Vanwege de grote hoeveelheid wier op het Markermeer lag de baan ver weg. Helaas bleek dat er ondanks de lange tocht van 6 mijl, ongeveer een uur varen, toch ook op de baan nog behoorlijk wat wier lag. Na een duik om al het wier bij de ’16 Talents van de bulb kiel weg te halen en een stukje achteruit varen van de J109 van de ’18 Talents, waren beide Talents teams klaar voor de eerste start!

Na het bespreken van de fouten van de vorige dag hebben de ‘18 Talents zondag beter gevaren. Iedereen is zondag veel bewuster bezig gegaan met de doelen: 1. De rust in de boot bewaren 2. bezig zijn met je eigen taak). Hierdoor werd er beter naar elkaar geluisterd en zag je dat terug in het veld. Race 1 zijn de 18 Talents als tweede om de bovenboei gegaan door goed de druk op te zoeken en veel vrij te varen zodat we minder last hadden van de vuile wind van anderen boten in het veld. Door een kleine fout in de gennaker set waardoor ze een wokkel in het zeil hadden verloren ze een aantal plekken en kwamen ze als 4de over de finish.

Voor de ’16 Talents was ook zondag starten weer een van de focuspunten. Het veld was een stuk kleiner, 9 boten ten opzichte van de 30 boten bij de NSR, maar ook de startlijn was een stuk korter waardoor het starten nog steeds uitdagend bleef. Door de grote drukverschillen en windshifts was dit tactisch gezien een uitdagende wedstrijd.

Race 2 begon nog met zo’n 8 tot 10 knopen wind maar gedurende de wedstrijd nam de wind snel af. De ’16 Talents merkten in de tweede upwind dat de snelheid een stuk lager was. Zo laag dat er getwijfeld werd of dit volledig aan de afgenomen wind toe te schrijven was of dat we toch ook weer een stuk wier te pakken hadden. Gelukkig voor ons werd deze wedstrijd afgebroken vanwege te weinig wind en hoorden wij via de marifoon dat het erop zat voor vandaag.

Voor de ’18 Talents was het jammer dat de tweede wedstrijd afgeblazen werd. Nadat ze een gedeelte de koppositie wisten te bemachtigen in het J109 veld en voor in lagen toen de wind eruit zakte werd ook daar de wedstrijd afgebroken.

Na een korte tweede dag is het prestatie doel van de ’16 Talents met een vierde plek helaas niet gehaald. Het wier speelde hier zeker een rol in maar ook hebben zijn er weer genoeg leerpunten om mee te nemen. De ’18 Talents hebben goed kunnen zien hoe het eenheidsklasse varen en is veel geleerd. Al met al vijf mooie wedstrijden gevaren, op naar de volgende wedstrijd!
Door: Arianne vd Loosdrecht en Floris Dikkerboom

Actueel

Spotlight