TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Ronde van Noord-Holland, 22-23 juni 2018

24 jun 2018

Nadat ons team de afgelopen tijd twee nachttrainingen heeft gedaan om ons voor te bereiden was het vrijdagochtend tijd om te beginnen aan onze eerste wedstrijd met een offshore element. Door onze training voorafgaande aan de wedstrijd wisten we dat het continu focus en omgaan met vermoeidheid aan het einde van de wedstrijd en het goed volgen van het wachtschema voor ons aandachtspunten zijn. We begonnen de dag met 2 uur uitstel in verband met de wind, die op dat moment op vrijwel het hele IJsselmeer meer dan 25 knopen was. Tegen de tijd dat we aan de start stonden om half drie was de wind afgenomen tot ongeveer 20 knopen. Na wat materiaalpech in de ochtend startten we om half drie in de ORC 2 met de eerste van de drie trajecten, van Muiden naar Enkhuizen. Op het Markermeer voeren we na een start een baan met een van de weinige kruisrakken van deze wedstrijd, en 4 uur naar de start finishten we bij Enkhuizen, en liepen we de haven binnen:
Na de verplichte pauze van 1,5 uur bij Enkhuizen waar we even kort hebben avondgegeten zetten we onze wedstrijd voort met traject 2: van Enkhuizen naar Kornwedderzand met het ronden van een boei voor de haven van Medemblik. Ook op dit traject was de wind nog steeds een volle 20 knopen, dus wanneer je geen slaap-wacht had zaten we met z’n allen in de rand om de boot zo snel mogelijk te laten gaan:

Na aankomst in Kornwerderzand zijn we zo snel mogelijk doorgevaren zodat we zo goed mogelijk gebruik konden maken van de stromingen die er op het wad staan. Via de vaargeul om Den Helder en dan richting Ijmuiden, in totaal een stuk van 60 zeemijlen waarin we na het passeren van de Wadden 40 mijl op dezelfde koers moeten varen, waarin we elkaar pushten om ook toen het weer licht werd de boot zo snel mogelijk te laten varen.

Uiteindelijk hebben we de wedstrijd afgesloten met in totaal een zesde plek. De vooraf genoemde punten over focus aan het einde van de wedstrijd en het volgen van het wachtschema gingen goed, dus uiteindelijk zijn we tevreden met deze wedstrijd en was het voor ons een leerzame kennismaking met het offshore zeilen, en een goede voorbereiding voor de 24-uurs race die in september op het programma staat.
Door: Pim Praat

Actueel

Spotlight