TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Y-torenrace, 7-8 mei

07 mei 2016

Dit fantastische weekend begon allemaal op de vrijdagmiddag met een training. Nadat we de boot helemaal klaar hadden gemaakt zijn we rond een uur of 2 het water op gegaan. Het weer zat zeker mee! De voorspellingen waren als volgt: 25 graden met windkracht 3, korte broeken aan dus!

Dit weekend stond een deel van het team op hun tweede positie aangezien we met z’n tienen zijn en er tijdens de NSR een grote kans is dat iedereen een keer op z’n tweede positie komt te staan. Tijdens de training was het daardoor voor iedereen weer even inkomen op hun tweede positie aan boord. Mijn positie was tacticus. Daarnaast hebben we gekeken hoe we het beste een fok konden wisselen tijdens het spinnakeren. Na een heerlijk dagje trainen vertrokken we naar onze slaapplek; de camping in Durgerdam. Catja had een enorme tipitent meegenomen waarin we met z’n achten konden slapen. Op de camping heerste een erg gezellige sfeer en kwamen veel ‘buren’ even een praatje maken met de acht zeilers, toch wat anders dan wat we tot nu toe gewend waren.

Tijdens de wedstrijden van dit weekend hadden we specifieke doelen opgesteld. Tijdens de Van Uden Reco hadden we een GoPro waarmee we filmpjes hebben gemaakt en waaruit een aantal verbeterpunten werden gehaald op het gebied van boathandling. Hiermee heeft iedereen een aantal persoonlijke doelen opgesteld, bijvoorbeeld de timing van uit de reling komen. De eerste wedstrijddag liep niet helemaal zoals gepland. Dit kwam doordat er onduidelijkheid was over de seinvlaggen vlak voor de eerste wedstrijd waardoor we te laat zijn gestart. Gelukkig waren wij niet de enigen die dit probleem hadden maar toch begonnen we met een achterstand. Ook de derde wedstrijd was de start niet goed doordat we te vroeg gestart waren waardoor we terug moesten en een dikke achterstand hadden. Ook moest ik zelf even wennen als tacticus en was het in het begin vooral uitzoeken wat handig was met betrekking tot de communicatie.
Eenmaal weer op de camping stond daar een heerlijke BBQ voor ons klaar en konden we tijdens het eten evalueren over de dag. Er waren een aantal fouten gemaakt die niet gemaakt hoefden te worden waardoor het resultaat helaas tegen viel.

De zondag verliep al stukken beter! Uiteindelijk hebben we 3 wedstrijden gevaren omdat er tussen de wedstrijden door veel uitstel was door winddraaiingen. Met op zaterdag nog uitstel door winddraaiingen en erg weinig wind stond er op zondag vrij veel wind en was het even schakelen. We lagen elke wedstrijd goed in het veld, de starts waren beter en ook de snelheid en hoogte worden steeds beter. Helaas was er elke wedstrijd één moment waarop we veel plekken zijn verloren. Zo trok tijdens de tweede wedstrijd de wind erg aan en draaide deze waardoor we met een vrij hoge koers onder spinnaker richting de onderboei gingen. Die boei kwam erg snel dichterbij en helaas dropten we de spinnaker veel te laat waardoor we de boei een stuk voor bij zijn gevaren. Weer een paar plekken verloren. Hierdoor waren de uitslagen van de wedstrijd teleurstellend; namelijk 7e overall. Desalniettemin kunnen we wel zeggen dat we als team onwijs veel progressie hebben gemaakt en de verbeterpunten duidelijk zijn. Al met al was het dus een weekend met tegen slagen, maar ook veel leermomenten die we mooi mee kunnen nemen naar het NSR komend weekend. Donderdag zullen wij de laatste klusjes afronden en dan zijn we er klaar voor!
Door: Julia Aartsen

Actueel

Spotlight