TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Y-toren race, 6-7 mei

08 mei 2017

“Leren van evalueren”
Terwijl er rustig meer beweging ontstond in het leuke haventje van Durgerdam, waren de Team Heiner Talents op zaterdag ochtend om 07:30 al flink druk met het optuigen van de boot en bezig met de voorbespreking voor het aankomende evenement. De jaarlijks terugkerende Y- toren race zou de zaterdag en zondag van de Team Heiner Talents vullen. Naar aanleiding van een uitgebreide evaluatie van de vorige wedstrijd (Van Uden Reco) waren de doelen voor dit weekend duidelijk. Het nastreven van de startroutine was een van de meest belangrijke punten. Doordat het team zelfsturend is en weinig hiërarchie kent, schiet een duidelijke structuur er soms bij in. Vandaag zou het anders gaan en dat is ook gelukt. De Talents gooiden om 08:15 stipt de trossen los en voeren goed voorbereid naar de wedstrijdbaan. De tacticus was leading in het uur voorafgaand aan de start. Zij leidde de boot over de baan, waardoor elk persoon aan boord de gelegenheid had zijn of haar taak optimaal uit te voeren. Door de verschillende windchecks, trim setting, laylines, transits verschenen de Talents rond 10 uur tevreden aan de start. De high-fives werden uitgedeeld en het racen begon. Het ORC 2 veld, dat 13 boten kende, domineerde op dat moment het vaargebied naast Uitdam. De boothandling, waar in de wintermaanden veel aandacht aan besteed is, was duidelijk zichtbaar in de vier wedstrijden van zaterdag. Er werden handling technisch weinig fouten gemaakt. De snelheid upwind was echter minder stabiel. Uiteindelijk werd zaterdag zeer tevreden afgesloten met een overall uitslag van een gedeelde 2e plek. Na een uitvoerige nabespreking onder leiding van Klaartje Zuiderbaan (zeilde in 2001 de Volvo Ocean Race aan boord van Amer Sports Too), nam het team een lijst verbeterpunten mee naar de vier wedstrijden die de dag erop plaats zouden vinden.
Door: Rosalin Kuiper

Ook zondag waren de Talents weer als eerste op het water te vinden om de zo besproken startroutine uit te voeren. Er stond een onstabiele, met name vlagerige wind die het tactische spelletje erg leuk maakte.
Aangezien de starts op zaterdag nog wat te wensen over lieten, werd hier zondag extra op gefocust. De eerste start was echter iets te scherp, waardoor we terug moesten en eigenlijk deze race al achteraan begonnen. Gelukkig hebben we nog redelijk terug kunnen vechten en kwamen we als 6e over de finish. De hierop volgende starts gingen bijna als uit het boekje en zorgden er voor dat we snel vrij konden varen en ons eigen plan konden uitvoeren. Waar we op zaterdag wat stabiliteit in de upwind snelheid misten, werden zondag grote stappen gezet in het aanvoelen van de boot en het weer snel op gang krijgen hiervan. Vandaag hadden we juist wat problemen met de boathandling gehad. Deze fouten werden gelukkig snel hersteld waardoor we de rest van de dag binnen de top 5 zijn gefinisht. Dit resulteerde in een 2e plaats overall.

Dolenthousiast en voldaan kijken we als team terug op de prestatie die we hier met zijn allen hebben geleverd en nemen onze leerpunten mee naar de eerst volgende training en wedstrijd. Over 2 weken zijn wij te vinden op de wateren rond Almere waar een J-109 eenheidsklasse wedstrijd gevaren zal worden. Wij hebben er al zin in!
Door: Laura Parre

Actueel

Spotlight