TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Vuurschepenrace (12-13 mei)

13 mei 2015

Op 12 en 13 mei hebben de Team Heiner Pups deelgenomen aan de Vuurschepenrace, een zeilwedstrijd van Scheveningen naar Harwich. Voor ons was dit de eerste offshore wedstrijd en voor bijna iedere Pup de eerste oversteek naar Engeland en daarom extra spannend. Tijdens de nachttraining een paar weken terug, hebben we de dingen die bij een offshore zeilwedstrijd komen kijken, zoals navigeren, al in de praktijk geoefend.

Een zeilwedstrijd zoals de Vuurschepenrace vergt veel voorbereiding. Niet alleen op de dag van de wedstrijd zelf, maar ook in de weken daarvoor. Zo moet de boot bijvoorbeeld aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Hier zijn we de afgelopen tijd druk mee bezig geweest.

Dinsdag 12 mei waren we vroeg aanwezig in de haven van Scheveningen om alle laatste dingen te regelen en de race door te spreken. Om half acht in de avond was het eindelijk zo ver, de start. Nog wat onwennig, onwetend wat ons te wachten stond, begonnen we de race. 15 tot 20 knopen wind, zon en wind uit het zuidwesten. Kruisend richting Harwich dus. We hebben een aantal lange rakken gemaakt, rekening houdend met de stroming. Gedurende de nacht nam de wind af. Aan het eind van de ochtend was de windsnelheid zelfs niet groter dan 5 knopen en leek de kust van Engeland nog erg ver weg… Aan het begin van de middag trok de wind gelukkig weer aan en konden we met de spinnaker de race uitvaren, al een stuk zekerder en minder onwennig dan de eerste helft van de wedstrijd.

Moe, maar voldaan, kwamen wij op 13 mei rond half zeven in de avond aan in Harwich en daar bleek dat we voorlopig 3e zijn geëindigd! We hebben een hoop geleerd en er zijn een aantal dingen die we bij onze volgende offshore wedstrijd (North Sea Race op 15 mei) anders willen doen, maar ik denk dat we trots mogen zijn op hoe we gevaren hebben en op ons behaalde resultaat!
Door: Rixt van der Ende

Actueel

Spotlight