TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Van Uden Reco Regatta, dag 1: Van hagel tot zonneschijn

24 apr 2016

De eerste dag van de VUR was een dag van extremen. Boven op een mooie toenemende aflandige wind hadden we wat buien die over de baan heen kwamen, met zelfs hagel. Dit resulteerde in een wind die varieerde tussen de 8 en 21 knopen en een windrichting die 30 graden heen en weer ging. Maar ondanks dit waren de meeste wedstrijden niet vol met strategische opties, de baan lag er namelijk scheef in. Ondanks de scheve baan was er toch genoeg spanning op de race baan. Het was een mooi gezicht op de baan in Stellendam. De Van Uden Reco is traditioneel de seizoensopener. Bijna alle boten die we later in het seizoen nog tegen gaan komen doen mee. Onder andere onze sponsor Moving Intelligence. Het ziet er gaaf uit om met drie boten (de sponsor, Pups’16 en wij) met dezelfde bestikkering rond te zien varen.

In de eerste wedstrijd brak het veld al snel in tweeën door de variërende wind. Wij zaten gelukkig aan de goede kant van de breuklijn. Verandering in posities kwam er namelijk niet meer.

De tweede wedstrijd nam de wind toe naar ongeveer 17 knopen. Dat betekende een wissel van jib 2 naar jib 3. Een iets kleinere voor meer wind. Bij de start komen we net tekort, en vallen tussen de andere boten uit. Plan B wordt ingezet maar we komen niet meer terug naar de voorkant van het veld.

Vol energie beginnen we aan de derde en laatste wedstrijd. We hebben een superstart aan de linkerkant van de lijn. Met een luide knal breekt halverwege het eerste kruisrak de jib val. Maar dankzij een zeer snelle reactie hadden we binnen 40 seconden de jib weer aan een andere val omhoog. Natuurlijk kost zo iets altijd meer tijd dan je zou willen maar toch waren we blij met het snelle denkwerk en de nog snellere uitvoering.

In de ORC uitslag staan we nu derde met 2,4 en 5de plek. Voor morgen staat een dag met iets meer wind voorspeld. We vinden dat we nog veel beter kunnen zeilen dan we hebben gedaan vandaag, we hebben vier punten goed te maken op de nummer 2 voor ons. En dat is een mooie uitdaging waar we allemaal veel zin in hebben!
Door: Jolbert van Dijk en Jelmer van Beek

Actueel

Spotlight