TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Van Uden Reco Oktoberraces, 7-8 okt

08 okt 2017

Foto credits: Laurens Morel (Salty Colours)

Dag 1
Vandaag hebben de Team Heiner Talents de van Uden Reco Oktoberraces gevaren. Na het succes van de inmiddels tot klassieker verworden editie in het voorjaar heeft Reco, een van onze sponsors, er samen met Van Uden voor gekozen om het ORC zeilseizoen met deze wedstrijd in Medemblik af te sluiten.

Zoals velen vast niet ontgaan is, heeft het de afgelopen dagen goed hard gewaaid, en ook vandaag stond de wind weer goed aan. We werden vandaag versterkt door maar liefst drie invallers, die er ondanks enkele blessures voor zorgden dat we toch met 9 man aan de start konden verschijnen.

Na een paar oefenrondjes en test sets en drops te hebben gedaan met onze gedeeltelijke nieuwe crew, en ze te hebben voorbereid op wat hun te wachten staat, was het tijd om de eerste wedstrijd te starten. We starten samen met de orc 2 en dat zorgde voor genoeg boten op de startlijn. Na de eerste start kwamen we prima weg, deze wedstrijd lieten we upwind wat liggen qua hoogte door wat onbalans in de boot, hierdoor eindigden we uiteindelijk op de 2de plaats.

De andere 2 wedstrijden zagen we de balans aan de wind al vooruit gaan, en de boathandeling was ondanks de niet compleet op elkaar ingespeelde bemanning ook prima. Uiteindelijk werden we alle 3 de wedstrijden 2de achter de j/111. Morgen weer nieuwe kansen om te strijden voor de eerste plek!
Door: Rutger Vos

Dag 2
Na een avond lekker dineren en gezellige muziek lagen de Talents al vroeg in bed. Er moest vandaag weer gevaren worden! Voor vandaag was er iets minder wind voorspeld; zo’n 8 tot 14 knopen. Waar gister veel gewonnen kon worden op snelheid, kon dit vandaag vooral door middel van de juiste strategische keuzes. De aflandige wind draaide zo nu en dan zelfs 50 graden!

Een belangrijk teamdoel voor dit weekend was het starten. Goed positioneren ten opzichte van de andere boten en precies op tijd de lijn over gaan. Doordat wij samen met de ORC 2 startten (een 11 boten tellend veld), was het gezellig druk op de lijn. Mooi moment om dit te oefenen dus! Al vlak voor de eerste start draaide de wind zo hard naar links, dat de startprocedure afgebroken moest worden. In de volgende startpoging waren wij precies op tijd op de lijn, maar helaas niet goed gepositioneerd. Hierdoor konden wij ons eigen plan niet uitvoeren en hebben wij veel laten liggen. Door ons vervolgens weer vrij te varen, de juiste tactische keuzes en een goede snelheid, konden wij deze wedstrijd toch weer als 2e finishen. Ondanks de goede starts kwamen wij in de overige wedstrijden als 2e over de streep en eindigden wij dus als nummer 2 in het ORC 1 klassement. Meer zat er niet in voor dit weekend.

Moe maar voldaan kijken wij terug op een zeer leerzaam weekend, waaruit is gebleken dat wij met veel wind nog moeten werken aan de snelheid. De starts gaan stuk voor stuk beter en ook de snelheid met minder wind mag er ondertussen wezen. Na deze seizoens-afsluiter, staat ons een nieuwe trainingsperiode te wachten. Deze winter zullen wij te zien zijn in Scheveningen en zullen wij deelnemen aan de IJspegel wedstrijden. De grote golven die op Scheveningen kunnen staan zullen voor ons de grootste uitdaging worden. Wij hebben er zin in!
Door: Laura Parre

Actueel

Spotlight