TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Ronde om Noord Holland, 17-18 juni

19 jun 2016

Met 2 volbrachte nachttrainingen was het voor de Team Heiner Pups ’16 dit weekend tijd om de eerste langeafstand wedstrijd te varen: de Ronde om Noord-Holland. Dit is, zoals de naam al verraad, een wedstrijd die de deelnemers vanaf Muiden via het Marker-, IJsselmeer en de Noordzee om Noord-Holland heen naar IJmuiden brengt.

Na op donderdag de navigatie al uitgebreid te hebben voorbereid kregen we op vrijdagochtend tijdens het palaver te horen dat de oorspronkelijke baan van circa 110 mijl was ingekort naar een baan van rond de 90 mijl, in verband met het voorspelde tekort aan wind in de nacht van vrijdag op zaterdag. Nadat we de nieuwe baan goed bekeken hadden en de boot helemaal hadden opgetuigd zijn we naar de start in gevaren, waar we om half 1 als ORC2 klasse tegelijk met de ORC1 klasse zouden starten. Na een matige start kwamen na een goed eerste upwind rak toch bovenin het veld bij de bovenboei, na deze boei volgde een lang jib reach rak waar we weinig verschil hebben kunnen maken doordat we niet uit het treintje boten konden ontsnappen. Desondanks hebben we een aardig eerste deel kunnen varen. Eenmaal aangekomen in Enkhuizen hadden we een heuse pauze, aangezien we pas na 1,5 uur weer mochten starten.

Het volgende deel van de wedstrijd ging via Medemblik, naar de sluis van Den Oever. Dit was een lastig gedeelte in de wedstrijd aangezien de wind onder de kust bij Medemblik erg veranderlijk was in zowel richting al sterkte. Hier hebben we goed op kunnen inspelen, waardoor we ook een sterk tweede deel van de wedstrijd voeren. Bij de sluis van Den Oever aangekomen hadden we de keuze om zo snel mogelijk door de sluis heen te gaan of om er 2.5 uur over te doen, rekening houdende met het getij hebben we besloten zo snel mogelijk door de sluis heen te gaan en aan het volgende deel van de wedstrijd te beginnen.
Na Den Oever gingen we het wad op om vervolgens via Den Helder over de Noordzee naar beneden te gaan, toen we hier rond 10 uur uit de sluis kwamen zou de wind volgens de voorspellingen al bijna moeten beginnen met inzakken, dit was echter niet het geval en we hebben na een stukje upwind te hebben opgekruist op het wad, 30 mijl langs de kust naar beneden gevaren op de jib, in het laatste uur van de wedstrijd kregen we harde stroom tegen en ruimde de wind zodanig dat we de laatste mijlen toch nog onder spinaker hebben kunnen varen.

Nadat we na 11 uur en 32 minuten gevaren te hebben in IJmuiden aankwamen kunnen we met trots zeggen dat we onze eerste langeafstand wedstrijd hebben afgesloten met een 4de plek in een veld van 17 deelnemers. Wij zijn hier allemaal tevreden mee, en zijn vooral blij dat we de leerpunten uit de trainingen ook effectief hebben kunnen doorvoeren naar de wedstrijd.
Door: Rutger Vos

Actueel

Spotlight