TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Ramsgate Week, op de helft

27 jul 2017

Na een dag vroeg opstaan voor de Round the Goodwins, mochten we afgelopen 3 dagen iets later op staan. Er stonden weer coastals op het programma waarvan de start ‘pas’ om 11 uur plaats vond. Anders dan op de eerste wedstrijddag, was de te zeilen baan deze keer nog niet bekend toen we het water op gingen. Ongeveer 20 minuten voor de start werd de baan bekend gemaakt via de marifoon. Taak dus voor de navigator en tacticus om de tussen de 15 en 19 mijl lange baan snel in te tekenen, te bekijken en conclusies te trekken. Voordat het waarschuwingssein de lucht in ging, kon het team nog even kort samenkomen om de baan door te spreken  en de laatste puntjes op de i te zetten.

Maandag begon als een erg zonnige dag met een lekker windje van tussen de 15 en 17 knopen wind uit het noord-westen. Grote golven rolden om de kop van Margate, welke ook in Ramsgate goed te voelen waren. Tijdens de start met zowel wind als stroom tegen bleven we dicht bij de lijn om zeker te zijn dat we niet weg dreven. Iets te dichtbij blijkbaar, want we waren uiteindelijk te vroeg gestart. Al heel snel waren we terug over de startlijn en kon de wedstrijd voor ons echt beginnen. Na een mooie aan de windse slag lagen we al snel weer goed in het veld. Tijdens de jibreach die volgde haalden we een hoop boten uit andere klassen in. Deze inhaalrace zorgde bij de boei nog voor een spannende situatie, maar uiteindelijk kwamen we er goed weg. Het volgende aan de windse rak leidde ons de open zee op. De golven werden groter en de wind nam aan tot ongeveer 24 knopen. Bij de bovenboei hesen we de spinnaker en zweefden over de golven richting de onderboei. In dit rak wisten we het snelheidsrecord van het team te zetten op 14.7 mijl/uur. We sloten de race af met een 2e plek. Met nog ruimte voor verbetering maar ook een voldaan gevoel hebben we de dag afgesloten.

De volgende dag stond er weer een coastal te wachten. De start was er één als uit een boekje. De stroom zorgde ervoor dat we dwars over de startlijn werden gezet. Dit maakte de timing erg lastig, maar voor ons pakte dit goed uit. Helaas kwamen we vandaag niet zo makkelijk langs de boten uit het andere veld en lagen we even geparkeerd. Eenmaal uit de chaos en weer in de vrije wind zetten we koers richting de 3e boei van deze wedstrijd. Hier besloten wij de A5 op te laten staan terwijl alle andere boten hun spinnaker naar beneden haalden. Helaas kwamen wij in dit rak in een situatie waarbij een andere boot ons wilde loeven en er misverstanden ontstonden over wat goed of fout was. De rest van de race hebben we erg hard gevaren en wederom werden we 2e. Op de kant werd het protest helaas doorgezet. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat wij gediskwalificeerd zijn voor deze race. Jammer maar helaas! Van de positieve kant bekeken: ondanks de diskwalificatie was het een leerzame ervaring om eens in de protest kamer te zitten.

Woensdag werd er met frisse energie weer gestart aan de nieuwe coastal. Voor vandaag stond een flinke zuid-westen wind voorspeld. Vanwege de harde wind werd er voornamelijk in de buurt van Ramsgate gevaren, maar ook hier stonden flinke golven. Een goed moment om nog eens te oefenen op de grote golven.  Zulk soort golven hebben we namelijk niet in Lelystad! Na een paar mooie aan de windse en voor de windse rakken finishten we uiteindelijk weer als 2e.

Op dit moment staan we 3e overall met nog een aardige afstand tot de nummer 2 vanwege het protest. Bij een totaal van 5 wedstrijden mogen we het slechtste resultaat wegstrepen (diskwalificatie) en komen we al weer aardig in de buurt! Voor donderdag staan er 2 races gepland waar we al ontzettend naar uitkijken. Tot nu toe genieten we enorm van de omstandigheden en leren veel van het varen op golven. Tot nu toe een geslaagde week dus!

Door: Laura Parre

Actueel

Spotlight