TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

ONK Match Racen (12-14 juni)

14 jun 2015

Voor het weekend van 12 tot en met 14 juni stond het ONK matchracen gepland in Medemblik. Deze wedstrijd werd gezeild met 6 Elliots, de oude olympische damesboot.

Vrijdagochtend waren we om half 9 present in Medemblik. Het team voor vrijdag bestond uit Jelmer, Martijn en Lennard. Wietse had vrijdag nog een tentamen en zou zaterdag en zondag in plaats van Lennard zeilen.

Bij matchracen zeil je boot tegen boot wedstrijden met een umpire boot die de regels controleert. Omdat er 11 deelnemende teams waren, waarvan 4 Duitsers, was er een wedstrijdschema waarin wij pas om 12 uur voor het eerst van start hoefden te gaan. Dat gaf mooi even tijd om de laatste dingen door te nemen en niet te vergeten de voortent van de caraven op te zetten. Als je moet wachten kan je die tijd maar het beste goed besteden.

Om 12 uur was het zover en mochten we het water op voor 2 wedstrijdjes. Een mooi zonnetje en ongeveer windkracht 2 verwelkomde ons daar. De eerste wedstrijd was niet onze beste, we hadden moeite met de snelheid en verloren deze. Balen. Tussen de wedstrijden door heeft Martijn de boot opengemaakt en emmers water uit de boot gehaald. Wedstrijd later was de snelheid weer goed en deze wedstrijd wonnen we. Zo ging het de hele dag door. We gingen het water op voor 2 wedstrijdjes en we kwamen terug met een verlies en een winst wedstrijd wat ons aan het einde van de dag bracht op een 3-3 uitslag. Dit zorgde voor een 6de plek overal. Dat betekende nog geen halve finales! Dus ‘s avonds lekker gegeten en met Wietse erbij een scherp plan gemaakt voor de nieuwe dag.
Zaterdagochtend werden we wakker met al meer wind. Dat maakt het altijd spectaculair. En met ongeveer 20 knopen zeilden we uit met deze keer Wietse als voordekker. De eerste wedstrijd verloren we net van de uiteindelijke winnaar. Een Duitser, Felix. Daarna wonnen we er weer eentje. We bleven maar gelijk op gaan. Maar zeilden elk wedstrijdje beter en hadden er veel vertrouwen in. In de 9e wedstrijd van de competitie lagen we even achter, haalden de tegenstander weer in en werden uiteindelijk op de finish in een grote windvlaag geklopt. Dat waren dure punten wisten we toen al.

We eindigden de dag met een score van 5-5 en een 6de plek. Op zondag was er weinig wind en was er helaas niet meer voldoende tijd om nog onze wedstrijden te zeilen voor de finales. Geen kans meer om het in te halen.

Met een 6e plek gaan we naar huis. Niet waar we voor kwamen. Maar het uiteindelijke doel is het Jeugd WK in Polen in september en van de verlieswedstrijden hebben we veel geleerd. Volgende week doen we mee aan de Ronde om Noord Holland en proberen we na de finish in IJmuiden ook nog even de Volvo Ocean race boten te zien!
Door: Jelmer van Beek

Actueel

Spotlight