TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Oktober Races 3-4 oktober

04 okt 2015

Dag een
Met ruim een half jaar wedstrijden door heel Nederland achter de rug, vormen de Oktoberraces in Hindelopen in het eerste weekend van oktober traditiegetrouw de afsluiting van het nationale ORC zeilseizoen. Doorgaans is dit evenement druk bezocht met teams die de wedstrijdserie gebruiken om het seizoen mooi af te sluiten, gewoon een weekend te genieten van het sterke wedstrijdveld of om de laatste punten te vergaren voor de strijd om de Verbondsbezem. Ook dit weekend zijn er weer een aantal sterke teams naar de Friese haven aan het oostelijk Ijsselmeer getrokken en met 13 teams in “onze” ORC 1 klasse is het een geducht wedstrijdveld. Voor de Team Heiner Pups is het een evenement met een speciaal tintje; waar we doorgaans de wedstrijden varen met onze eigen boot, daar verruilen we dit weekend de trouwe Maxfun voor de Moving Intelligence Dehler 44 van Patrick Horst van hoofdsponsor Technocon!

Na een mooie delivery van de boot naar Hindelopen op vrijdag, waarbij al de nodige locatie-analyse werd gedaan met het verkennen van de lokale ondieptes, stonden negen Pups onder aanvoering van schipper Patrick op zaterdagochtend te trappelen om het water op te gaan. Helaas werd onze drang om te racen naar het zich liet aan zien bekoeld door een dichte mist boven het Ijsselmeer. Gelukkig trekt het rond een uur of negen open en verlaten we de haven voor een paar oefenrondjes, want hoewel we het afgelopen jaar al vele uren met het team getraind hebben, is de Moving Intelligence voor ons een nieuwe boot met andere systemen. Goed om er nog een paar uur training tegen aan te gooien zodat we goed beslagen ten ijs komen. Althans, de haven verlaten was uiteindelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat de haven van Hindelopen maar een ondiepe toegangsgeul heeft en onze boot een grote diepgang, moest alles in werk gesteld worden om de haven te verlaten zonder aan de grond te lopen. Met alle bemanning aan een kant en drie mensen op de uitgevierde giek om de boot scheef te trekken de de diepgang te verminderen, komen we uiteindelijk zonder grondberoering de haven uit.

De weersvoorspelling is dat het niet hard zal waaien en daarom kiezen we in de voorbereiding voor de zeilconfiguratie met het grootst mogelijke oppervlak. Na een aantal rondjes met overstagen, spinnaker hijsen, gijpen en spinnaker droppen zijn we er klaar voor en bereiden we ons voor op het startsein voor de eerste wedstrijd.

De toeter voor de start gaat en nét niet helemaal in de gewenste positie komen we van de startlijn af. We besluiten redelijk snel om de drukte van het veld te vermijden en onze eigen koers te varen op weg naar de bovenboei. Goede keuzes, goede bootsnelheid en goede handeling bezorgen ons een plek vooraan in het veld en na twee-en-een-half rondje finishen we als tweede boot in een close gevecht met twee andere boten. Hoe we precies op rating gescoord hebben weten we nog niet, maar het geeft de burger moed dat we aardig mee komen in het sterke veld. Een snelle analyse en wat verbeterpunten en we zijn weer klaar voor de volgende pot. Helaas begint de wind, keurig volgens de voorspelling, af te nemen en te draaien waardoor we uiteindelijk enkele uren uitstel hebben gehad. Zodra het weer zo ver is staan we op scherp: elke wedstrijd harder is de lijfspreuk  van de Pups en we zijn er op gebrand om hard te varen. Ditmaal komen we mooi van de startlijn af en kunnen we ons met vrije wind naar de boventon zeilen. Wat kleine foutjes in de handling hier en we verliezen meters. Als we vervolgens ook bij de benedenboei aan het einde van het voor-de-windse rak wat kleine foutjes maken, schieten twee boten ons voorbij: in een veld dat zo dicht bij elkaar ligt is weinig ruimte voor fouten. We eindigen de wedstrijd nog wel goed en komen uiteindelijk als vierde boot over de finish.

Weer is er een korte uitstel vanwege een grote winddraaiing, maar gelukkig kan het wedstrijdcommittee snel orde op zaken stellen en kunnen we alsnog een derde wedstrijd starten. We bekijken de startlijn om te zien waar we willen starten en besluiten een andere keuze te maken dan de rest van de boten. We starten over stuurboord en zeilen achter het hele veld langs bij het startsein, maar we vertrouwen op ons eigen kunnen en zeilen hard en geconcentreerd. Onze keuze wordt beloond en heel dicht achter de eerste boot ronden we de bovenboei. We kunnen de rest van de wedstrijd dicht bij blijven en hoewel de boten uit het peleton hard op komen zetten, kunnen we onze tweede plek in het veld verdedigen.

Na met hetzelfde acrobatenwerk weer de haven binnen te varen, dit maal onder grote belangstelling van het aanwezige publiek, meren we af en spoeden we ons richting de door Team Heiner georganiseerde steigerborrel voor boten met een Team Heiner tintje. Stoere verhalen over de wedstrijden van vandaag, lekkere drankjes en de tijd vliegt voorbij. We vernemen nog de uitslagen van vandaag: 5,4,3 en nu 4e overall in een veld van 13 boten. We zijn tevreden over de mooie stijgende lijn die we hebben kunnen beetpakken, maar zijn er op gebrand om deze morgen door te trekken en te strijden om de podiumplaatsen. Morgen weer een beetje sneller!
Door: Lennard Bal
Dag twee
Gisteren konden we met een 5e, 4e, en een 3e plaats een mooie stijgende lijn vastpakken. Zondagochtend stond er dan ook een team dat er zeer op gebrand was om de lijn van gisteren door te zetten. Door de grote diepgang van de boot van twee-en-een-halve meter moesten we weer net als gisteren, hangend aan de giek om de boot scheef te trekken, naar buiten varen. Vandaag gelukkig zonder de bodem te raken en snel gingen de zeilen omhoog. Nog steeds weinig wind, dus de grote lappen kwamen weer naar boven. Al snel volgt het eerste startsignaal en we zijn goed weg. We zitten dicht achter de snelste boten bij de boventon en hebben een mooi gaatje geslagen met de directe concurrentie. Rap gaat de spinnaker er op en weg zijn we. Bij de tweede keer bovenboei gaat het mis. Er zijn problemen met de lijnen van de spinnaker en het duurt lang voor we ons ballonzeil de lucht in hebben. We proberen gefocust te blijven en hard te varen en weten weer wat meters terug te pakken op de concurrentie. Als tweede boot komen we over de finishlijn.
Het startsein voor de laatste wedstrijd van de Pups 2015 klinkt. We liggen goed ten opzichte van de andere boten en gaan scherp over de startlijn. We zeilen hard en de goede kant op en komen op de spiegel van de snelste boot van het veld als tweede rond de boventon. Dit maal gaat de spinnaker soepel omhoog en het lukt ons om bovenlangs de eerste boot te varen en de leiding over te nemen. Na een goed voor-de-winds rak zijn ze ons bij de benedenboei weer voorbij, maar we zitten ze op de hielen en weten ze na een sterke tweede ronde ook op handicap te verslaan. Helaas blijkt na afloop uit de uitslag dat dat niet het geval is voor alle boten, de eerste wedstrijd zijn we 6e geworden en de laatste wedstrijd 4e. Seconden verliezen is duur in dit veld. Desalniettemin kijken we redelijk tevreden terug op deze laatste wedstrijden van het evenement.

Dit was dan ook de laatste wedstrijd van het seizoen en tevens het einde van het Team Heiner Pups seizoen. Dit jaar verlaten vier Pups het nest. Niek en Rixt stappen over naar de Moving Intelligence waar ze een prachtig programma volgend jaar mogen varen. Wietse heeft besloten om school voor een jaartje voorrang te geven, maar zal ongetwijfeld af en toe nog inspringen. Dirk is onlangs Nationaal Talent trainer geworden van de 29er en vaart dus nog wel maar dan in een rubberboot. Deze vier meisjes en jongens hebben een ongelofelijke leercurve vertoont en hebben een geweldig hoofdstuk mogen toevoegen aan het zeil leven wat ze hebben. Deze kans hebben ze gekregen van Team Heiner en de sponsoren en daar zijn ze heel erg dankbaar voor!

Vanaf november begint het nieuwe seizoen weer van de Pups. De rest van de ploeg gaat door, echter moeten er weer nieuw bloed komen, dus de komende maanden worden er weer selecties gehouden voor nieuwe Pups.
Door: Dirk Bennen en Lennard Bal

Actueel

Spotlight