TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

North Sea Regatta, vrijdag

13 mei 2016

Met een zonnetje en ongeveer windkracht vier begon de North Sea Regatta voor de Team Heiner Pups ’14. Een evenement waar we allemaal al het hele seizoen naar toewerken. Iedereen had er dus veel zin in.

Eenmaal buiten nam de wind toe en werden de zwaar weer zeilen aan dek gehaald. Grote golven rolden richting het zuiden met de steeds meer toenemende noordenwind. Met zoveel wind komt er veel water over dek, de boot werd een beetje een wasmachine.

De eerste start komen we goed weg, we proberen een beetje om de golven heen te sturen en zo min mogelijk snelheid te verliezen. Bij de bovenboei mag de spinnaker erop, met dit extra zeil surfen we van de golven af. Diverse boten lopen uit het roer en kunnen we passeren. Na een goede onderboei ronding gebeurd er wat vreemds, de spinnakerboom is los gegaan en hangt helemaal overboord. We lossen het snel op door overstag te gaan en de boom tegelijkertijd omhoog te hijsen. Bij de bovenboei zetten we wederom de spinnaker erop en in de toenemende wind vliegen we weer naar beneden. Het veld is door de harde wind uit elkaar gewaaid maar we hebben het idee dat we een snelle wedstrijd hebben gezeild wanneer we over de finish komen.

Voor de tweede wedstrijd besluiten we een rif te zetten. De wind is namelijk toegenomen tot ongeveer 25 knopen, de witte schuimkoppen komen soms over het dek. We winnen de linkerkant van de startlijn en komen door de sterke stroming tegen maar net langs de startboei. Goed is goed. Het comité heeft de baan ingekort en dat is verstandig. Door de sterke wind doen er steeds minder boten mee. Het geeft een kick om met spinnaker omhoog van golf naar golf te gaan en met elkaar de boot zo hard mogelijk te zeilen. We komen door de finish en vestigen direct daarna een nieuw snelheidsrecord. De meter geeft aan dat we 18,6 knopen door het water gaan! Dat is een verbetering van ons oude record van 17,3 uit januari in Lelystad.

Met een goed gevoel varen we de haven in. Daar horen we dat we vierde en derde zijn geworden. Twee prima wedstrijden waarmee we verder kunnen in het evenement en ons een derde plek brengt in het klassement. We hebben nu al zin in morgen.
Door: Jelmer van Beek

Actueel

Spotlight