TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

North Sea Regatta, maandag

16 mei 2016

Eindelijk een rustige dag
De eerste en tegelijkertijd ook de laatste dag was er een rustige zonnige zeildag. Al voor het uitvaren kwam de zon al langzaam achter de wolken vandaan en was het al merkbaar warmer dan de vorige zeildagen. Met het uitvaren merkten we al gelijk dat het een rustige dag zou worden, wat ook de voorspelling was. Eenmaal bij de pieren van Scheveningen was er nog wel een aardige golfslag te merken van de afgelopen dagen, dus wisten we dat het een moeilijke dag zou worden. Eenmaal bij de start stond er nog wel een goede 12-14 knopen wat het voor onze boot niet al te gunstig maakte qua snelheid ten opzichte van de andere boten. Wel konden we met deze wind makkelijker de golven over komen.

Bij de eerste start zaten we er goed bij en hadden dan ook een strakke start, maar was helaas een algemene terugroep. De tweede start wilden we proberen vrij te varen van de anderen en kozen dan ook voor het startschip met een eventuele snelle overstag. Helaas was het plan goed, maar de uitvoering wat minder waardoor we in het begin al veel verloren ten opzichte van de anderen. We maakten vervolgens een snelle overstag om vrij te komen van de anderen, maar dit resulteerde niet in een inhaalslag. Tijdens dit kruisrak was het ‘speed team’ in de boot ook erg aan het zoeken naar de ideale snelheid/hoogte met als grote factor golven. Verder in de wedstrijd merkten we wel dat hierin verbetering kwam qua snelheid en hoe we met de golven moesten omgaan. In het voordewindse rak probeerden we aansluiting te vinden met de kop groep om zo weer terug in de race te komen. Na een goede spi set, prima voordewinds rak en een snelle spi drop hebben we zeker meters gemaakt op de groep voor ons. Stiekem hoopten we op meer, maar het bood zeker weer kansen. Het tweede aandewindse rak merkten we dat de wind wat begon af te nemen en hadden dan ook opnieuw veel moeite om met snelheid over de golven te komen. Uiteindelijk hebben we in dit rak weer wat verloren op de kopgroep en konden dit niet rechtzetten in het tweede voordewindse rak.

Tijdens de tweede wedstrijd was de wind over het geheel minder en zat dan ook rond de 8-10 knopen. We hebben toen ook voor een jib wissel gekozen om toch beter over de golven te komen met meer snelheid. Voor de start van deze wedstrijd hadden we gekozen voor hetzelfde plan als de eerste wedstrijd, maar helaas waren de andere boten behoorlijk fel met de start en was het weer een algemene terugroep. De tweede start hadden we uiteindelijk door stroming en wind die naar links draaide, gekozen voor een pin start. Uiteindelijk hadden we ons plan uitgevoerd en gingen hard op weg na de start met een mooie positie. Aan de wind kwamen we goed mee met het veld en lagen dan ook dicht bij de kopgroep en onze directe tegenstander Skarp voor de derde plaats in het algemene klassement. We zagen tijdens de wedstrijd dat Skarp veel fouten maakte en we hoopten hier dan ook van te profiteren. In de voordewindse rakken maakte we zeker goede slagen, maar hadden ook soms slagen met minder druk waardoor we weer verloren. Tijdens deze wedstrijd was het aan de wind vooral zoeken naar meer druk om goed de golven over te komen, maar verder in de race werden de golven ook minder en was het makkelijker de boot op snelheid te houden. Uiteindelijk hebben we deze race netjes uitgevaren met minder fouten dan de eerste wedstrijd. Daarom waren de uitslagen van deze dag dan ook een vierde en een derde plaats. We hebben helaas onze directe tegenstander Skarp niet kunnen passeren op de ranglijst met deze uitslagen en zijn dan ook vierde geworden met de NSR Inshores. Met de overall uitslagen, met de offshores meegerekend, zijn we uiteindelijk op een prima derde beland. Uiteindelijk kunnen we terugkijken op een heftige NSR met een rustig einde.
Door: Robin Jacobs

Actueel

Spotlight