TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

North Sea Regatta, 2-4 juni

04 jun 2017

[Foto credits: Jasper van Staveren]

Het eerste halfjaar van het 2017 raceseizoen van de Team Heiner Talents zijn de pijlen gericht op één doel: top 25% van het deelnemersveld eindigen tijdens de North Sea Regatta. Na maandenlange training, talloze uren optimalisaties doen aan de boot en de voorbereidingswedstrijden is het nu dan eindelijk zover. Na de offshore wedstrijden naar Engeland en terug beginnen op vrijdag 2 juni de korte baan wedstrijden van het Nederlands Kampioenschap ORC.

Dag 1
We trappen de dag goed af door als eerste boot de landvasten te laten slippen van de Scheveningse steigers. Een goed begin is het halve werk en we staan al 1-0 voor door de beste voorbereiding te hebben op de komende wedstrijddag. De “vrije” donderdag tussen de aankomst van de offshores en het begin van de inshores hebben we besteed aan het ombouwen van onze racemachine, het repareren van diverse kleine gebreken na de lange wedstrijden van de afgelopen week en een uurtje het water op gaan voor een leuke fotoshoot voor onze kledingsponsor Magic Marine. Nu we de haven verlaten, laten we ook de laatste zorgen over kleine zaken rondom de wedstrijden achter ons; het is nu tijd om gewoon lekker (hard) te gaan varen.

Als de lichte wind na een aantal uurtjes wachten op het water dan eindelijk invult mogen we los. Onze ORC 2 klasse is de grootste van de hele regatta, en maar liefst 27 boten wurmen om elkaar heen voor een goed plekje op de startlijn. We komen klem in een treintje met boten die voorrang op ons hebben, maar weten nog goed weg te komen. De wind is licht en het vergt veel concentratie om de boot op gang te houden. We komen midden in de vloot aan bij de bovenboei, waar we een aantal boten een andere boei zien ronden dan degene die wij, met nog een aantal boten ronden. Merkwaardig, maar we moeten ons zien te focussen op onze eigen wedstrijd en varen hard en geconcentreerd door, en finishen uiteindelijk vooraan in onze “eigen” groep.

Ook de tweede en de derde wedstrijd worden gekenmerkt door weinig wind. Beide wedstrijden weten we uitstekend te starten en hard naar de bovenboei te varen alvorens we onder de grote spinnakers naar de benedenboei stormen. De sterke stroom maakt het leven van de tactici ook al niet eenvoudiger en het is een tactisch schaakspel om op de goede stroomlijntjes en windbanen rond de baan te navigeren. We varen de tweede wedstrijd uitstekend, en eindigen als 4e op gecorrigeerde tijd. De 3e wedstrijd hebben we het moeilijker en door een foute “layline” op een van de bovenboeien zakken we een aantal plaatsen tot plaats 11. Aan het einde van de dag staan we 7e overall, mede door de beslissing van het racecomité om de eerste race van de dag te schrappen vanwege de onduidelijkheid rond de boeien van de baan. Vol zelfvertrouwen gaan we door naar dag 2!

Dag 2
Nieuwe ronde, nieuwe kansen, en zo blijkt het ook ’s ochtends. Vandaag zijn er weer 3 korte baan races gepland, en wij staan te trappelen! Wanneer wij echter de Scheveningse stromen bevaren, blijkt het met de wind ver te zoeken te zijn. Al gauw liggen we met zo’n 60 boten te wachten op de eerste tekenen van rimpels op het water, maar dit zou uiteindelijk bijna 3 uur duren. Terwijl wij wachten proberen we de tijd zo efficiënt mogelijk te besteden met een uitgebreide debrief van de vorige racedag. We weten waar we sterk in zijn en waar we dingen laten liggen, dus voor ons mag de volgende wedstrijd zo snel mogelijk beginnen!

Rond de koffietijd klinkt dan toch het eerste startsein over het nog rustige water. 27 boten wringen zich langs elkaar om elkaar de loef af te steken, maar wij weten onze plek goed te verdedigen en komen sterk weg. We gaan hard en hoog en hebben de boot goed aan de praat. Als we bij de bovenboei komen lijken we goed in het veld te liggen, en met een gierende spinnakerset halen we nog een boot in. We vliegen voor de wind naar beneden en weten mooi voorin de vloot te eindigen. Uiteindelijk zou blijken dat we een 9e plek op handicap gescoord hebben.

Bij de tweede wedstrijd is de wind inmiddels flink toegenomen en we wisselen naar een kleinere fok. Hiermee kunnen we wat hoger aan de wind varen en hebben we bovendien niet meer te veel druk van de wind in de zeilen. We starten goed aan de linkerkant van de startlijn, maar merken al gauw dat deze keuze voor de fok toch niet de meest optimale is. Zodra we de boei om gaan en de spinnaker hijsen halen we de fok naar beneden en wisselen we hem voor de grotere genua, waarmee we hopen weer meer druk in de zeilen te krijgen voor de volgende etappe. De zeilwissel werkt goed en we gaan weer een beetje sneller. Voor de krachtige wind uit surfen we van de korte golfjes af en klokken mooie snelheden op weg naar de finish. We vechten nog een robbertje uit met een aantal boten en weten als 14e gecorrigeerde tijd over de meet te komen. Niet het gedroomde resultaat, maar na een korte maar krachtige nabespreking richten we het vizier weer op de volgende wedstrijd.

De laatste wedstrijd van vandaag willen we vlammen! De start is moeizamer met een boot die ons klem legt aan de linkerkant van de startlijn, maar zodra we vrije wind gevonden hebben maken we ons vliegensvlug uit de voeten. Met de stroom die inmiddels gedraaid is komen er door het “wind tegen stroom effect” lastige korte golven, die het leven van de trimmers moeilijk maken. We blijven pushen en varen met de grote fok naar de bovenboei. Hier komen we tegelijk aan met een hoop boten, maar de maandenlange trainingen werpen vruchten af en we wisselen als snelste naar de grote voor-de-windse zeilen. Surfend van de golftoppen schieten we naar de benedenboei waar we nog twee boten de pas kunnen afsnijden alvorens weer tegen de golven in te hakken op weg naar de laatste bovenboei van de dag. Het veld is inmiddels aardig uit elkaar getrokken door de moeilijkheidsgraad om hard te sturen op de golven, maar we liggen voorin en de spirit aan boord is goed. Voor de laatste maal vandaag hijsen we de spinnaker en door optimaal gebruik te maken van de golven en de stroom kunnen we nog een spannend gevecht aan met de snellere boten die voor ons liggen. We finishen uiteindelijk op een gedeelde 6e plek en sluiten de dag daarmee happy af.

Morgen is alweer de laatste dag van het evenement, maar er is nog “all to play for”! We staan op dit moment op een zeer nette 5e plek, maar hebben een hogere klassering nog in zicht terwijl we de hete adem van de concurrentie in onze nek voelen. Morgen gaan wij er in ieder geval alles aan doen om onze ambities waar te maken!
Door: Lennard Bal

 

Dag 3
Nadat we de tweede dag van de inshores van de North Sea regatta met een vijfde plek hadden afgesloten, waren we aan het begin van de derde dag vastberaden om deze plek vasthouden of nog verder te stijgen. Er werd ’s ochtends al vroeg in de haven afgesproken zodat de hele boot kon worden klaargemaakt en er al kon worden voorbesproken voordat we het water op mochten. Na de nabespreking te hebben afgerond konden we weer als een van de eerste boten het water op, om te beginnen met invaren. Toen we op het water kwamen werd al snel duidelijk dat er aardig wat wind stond, het woei zo rond de 12-14 knopen. Na een goede voorbereiding op het water was het tijd voor de eerste wedstrijd. Zoals al eerder te merken was dit event werd er in onze klasse vaak (te) scherp gestart. Dit leidde ertoe dat de start verschillende keren opnieuw moest worden gedaan voordat we de wedstrijd echt konden beginnen. In de uiteindelijke start waren we, in tegenstelling tot de eerdere starts dit event, niet geweldig goed weg. Na ons vrijgevochten te hebben en een aardig moeizame wedstrijd te hebben gevaren kwamen we uiteindelijk in de middenmoot over de finish.

Voordat de tweede wedstrijd startte werd nog even goed nabesproken wat we beter gingen doen om ervoor te zorgen dat we de volgende wedstrijd hoger zouden eindigen, toen dat geconcludeerd was en we de wedstrijd wilden starten trok de wind aardig wat aan. Dit gaf enige twijfel welke fok we erop gingen zetten, uiteindelijk kozen we toch nog voor de grote fok om er zeker van te zijn dat we hard door de inmiddels flinke golven heen gingen. Tijdens de start bleek al snel dat dit de goede keuze was, en ondanks de tactisch moeilijke upwinds finishten we alsnog in de top 10 van de vloot. Toen was het al tijd voor de laatste wedstrijd van het event, ondanks de vermoeidheid die zich gedurende de serie had opgebouwd werd besloten om nog een laatste keer alles te geven. Dit resulteerde in een hele scherpe start, waarna we bij de bovenboei ook nog in de voorkant van de vloot lagen. Ook de down en up winds die daarop volgden bleven we een mooie aansluiting met de kopgroep houden.

Voor dit evenement hadden we als doel gesteld om in de top 25 procent te eindigen. Aangezien er 27 boten meededen mikten we op een plek in de top 7. Na een offshore van circa 180 mijl en 9 kortebaanwedstrijden kwamen uiteindelijk uit op een nette 5de plaats op het Nederlands Kampioenschap ORC. Hiermee hebben we ons prestatie doel dus gehaald en daar zijn we erg tevreden mee! Nu onze ambities voor dit evenement behaald zijn is er gelukkig tijd om even tot rust te komen en te reflecteren, zodat we de volgende wedstrijd nog beter kunnen terugkomen.
Door: Rutger Vos

Actueel

Spotlight