TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

North Sea Race, 11-12 mei 2018

14 mei 2018

North Sea Race Team Heiner Talents ‘16
Na een goede nachtrust in het hotel aan de haven in Ipswich begonnen we aan ons eerste Britse ontbijt met scrambled eggs met bacon. Met een vollge maag ging iedereen aan de slag voor de race van de volgende dag. De navigatie moest verder uitgewerkt worden, wat kleine reparaties aan de boot en het eten voor aan boord moest gekocht worden. Om 1 uur  in de middag verzamelden alle deelnemers van de Vuurschepenrace bij de Butt & Oyster in Pin Mill voor een goed verzorgde lunch. Na een mooie wandeling langs de River Orwell kwamen alle teams samen bij de Royal Harwich Yacht Club voor de prijsuitreiking van de Vuurschepenrace, waar wij als 2e gefinished waren!

De vrijdag ochtend, de dag van de North Sea Race, begon wederom met een stevig Brits ontbijt. Het startschot voor de ORC2 ging om 11:50. 170 mijl upwind en rakken reachend naar Scheveningen. Vanaf de start tot aan het windmolenpark de Greater Gabbard was het een upwind van 25 mijl. Het was een stevige tactische strijd omdat er veel boten bij elkaar lagen, zoekend naar de drukvelden en de juiste lifts. Uiteindelijk kwamen wij redelijk vooraan in de vloot bij de bovenboei. Vanaf het windmolenpark was het een reach rak over bakboord van 60 mijl. Op een derde van het rak konden wij de A5 hijsen. Een asymmetrisch zeil dat gemaakt is om hoeken te varen tussen de jib en spinnaker in. Qua navigatie en tactiek was dit een redelijk makkelijk stuk; zo hard mogelijk in een rechte lijn naar de Smiths Knoll die wij iets na middernacht ronden. Gedurende dit rak konden wij wat eten en wat laagjes thermokleding aantrekken want in de nacht daalde de temperatuur flink.

Na de ronding van Smiths Knoll begonnen we aan de oversteek naar Nederland, 80 mijl naar de overkant. De wind kwam uit het zuid-oosten en zou volgens de voorspellingen hard naar het noord-oosten draaien. Vanwege die verwachting voeren wij een stuk noordelijker dan de vloot zodat wij later de A5 konden hijsen over de andere boeg. Maar deze draaiing was een stuk minder hard dus bleef het gewoon bij een aandewinds rak. De wind nam ook af waardoor het zoeken naar druk en de boot op snelheid houden essentieel werd.

Ondertussen was de zon ook weer op gekomen wat het team weer wat energie en vooral warmte gaf. Op weg naar de NAM22, de laatste boei ten noorden van Scheveningen, zagen wij de rest van het veld aan de horizon verschijnen. We hadden flink wat meters gemaakt op de rest.

De laatste mijlen leken het langst te duren. De wind zakte er bijna helemaal vlak voor de NAM22. Het wedstrijdveld kwam dichter bij elkaar te liggen en het was goed zoeken naar de kleine drukvelden. Hier hebben wij wat laten liggen/pech gehad qua druk. Er voeren een paar boten over ons heen en moesten uiteindelijk wisselen van de spinaker naar de A5.

Na 29 uur zeilen kwamen wij als 4e over de lijn bij Scheveningen, wat resulteerde in een magere 10e plek. Maar met een goede 2e plaats met de Vuurschepenrace kijken wij met goede moed uit naar de North Sea Regatta van komend weekend.

Door: Joost van Gemert

Actueel

Spotlight