TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Nachttraining 28-29 april

30 apr 2018

Dit weekend stonden voor de Team Heiner Talents ’18 de 50 mijl race en een nachttraining op het programma. De meeste zeilers van het team hebben nog nooit een nacht door gezeild en voor hun is het een nieuwe ervaring. De nachttraining bestond uit een drietal van races van 12 tot 25 mijl op het IJsselmeer.

De eerste race begon met een voordewindse start bij zonsondergang om half tien voor de haven van Team Heiner. Van daar werd er een baan gevaren naar Enkhuizen. Aangezien het donker begon te worden werd het steeds lastiger om van een afstand te onderscheiden. Wat we hierbij vooral geleerd hebben is dat we met een goede voorbereiding en communicatie over waar de boei aan te herkennen is onmisbaar is voor bij het nachtzeilen. Daarom moeten we voortaan de ISO-lichten gebruiken om te verifiëren dat we naar de juiste boei varen. Daarnaast hadden we ook niet een duidelijk slaapschema afgesproken, zodat iedereen zijn rust zou kunnen pakken. Halverwege de eerste race werd er op de zwarte J109 besloten dat we ombeurt een uur konden slapen. Echter aan deze afspraak hebben we elkaar niet strikt gehouden, wat ervoor zorgde dat eigenlijk iedereen meer had kunnen slapen en meer focus zouden hebben. Wat we hier van leren is dat voorbereiding en organisatie degelijk opgezet en vooraf over nagedacht moet zijn.

De tweede race startte in de haveningang van Enkhuizen. De eerste paar mijlen waren voor de wind tot gevolgd door een paar mijl halvewinds rak. Het daaropvolgend rak is een kruisrak. De zilveren boot kiest voor de linker kant van het kruisrak om meer druk op te zoeken en de zwarte boot probeert in de gunstige slag te blijven varen in de hoop dat de wind een klein beetje zou draaien, zodat er een kortere afstand tot de boei gevaren kon worden. Achteraf bleek dat links de voordelige kant was. De zwarte boot had dus een paar bootlengten prijsgegeven. Daarna volgde weer een ruimewinds rak, waarbij de zilveren boot de genaker hees en de zwarte boot op de fok bleef doorvaren. Op dit moment kwam de zon weer langzaam op. De zilveren boot blijkt harder te lopen, maar enkele graden lager. Het resultaat was wel dat de zilveren boot hard inliep op de zwarte boot. Een belangrijk leerpunt wat we hiervan moeten meenemen is dat we ondanks de vermoeidheid blijven focussen op de boot hard te laten varen, maar meer nog op het maken van beslissingen en niet de minuten laten passeren voordat we een beslissing maken.

Deze nacht training was een goede ervaring om op te doen, omdat het belang van een goede organisatie en voorbereiding voor de wedstrijd rust geeft om alles te doen wat nodig is om de boot hard te laten gaan.

Door: Thomas Roggekamp

Actueel

Spotlight