TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Lelystad Regatta, dag 2

25 sep 2016

Regels en een Coastal

We begonnen de dag met een bespreking over de klasse regels. Gister waren er namelijk een paar misverstanden geweest, die resulteerde in enkele protesten. Gelukkig had iedereen na afloop een gelijk beeld over de regels. Dit maakt het eerlijk en ook een stukje gezelliger :). Na een heerlijk ontbijt verzorgd door de wedstrijdorganisatie waren we klaar voor de start van de lange baanwedstrijd. Een baan van 18 mijl met vooral heel veel aandewindse rakken. De start en het eerste kruisrak waren dus cruciaal.

De wedstrijd beleefd van de MTel:
We begonnen met een goede start als eerste boot bij de pin. Een stuk door naar de linker lay line waar we een shift en iets meer wind verwachte. Dit verliep bijna nog mooier dan het oorspronkelijke plan en we waren 1ste bij de bovenboei met het andere pups team op onze hekgolf. Na 7 mijl gevaren te hebben was het verschil tussen beide boten nog niet meer dan een bootlengte. En toen mocht de gennaker er op voor een down wind rak. Helaas ging onze set iets minder soepel en werden we gerold door het andere pups team. Om de schade te beperken gepen we weg naar de rechterkant. Hier hadden we wat moeite om de boot op gang te houden en na afloop bleek er ook iets meer wind aan de andere kant te zitten dus kwamen we als 4de boot bij de onderboei. Na een iets moeizame onderboei ronding bleef er nog 1 lang aandewinds rak over waar helaas geen opties waren om nog in te halen. Uiteindelijk stonden we toch ondanks dat we over sommige dingen niet helemaal blij waren nog op het podium met een derde plek!

Vanaf de Zwarte J:
De vorige dag hadden we in de nabespreking als verbeterpunt om een betere voorbereiding te hebben bij de start. We wilden ons plan duidelijk hebben voor de start procedure begon. Met het afgaan van het 5 minuten sein hadden we een plan gemaakt waar we op de lijn wilden liggen. Uiteindelijk bij de start hadden we onze plek gevonden waar we wilden liggen en waren snel weg. We kozen door de wind om meer de linkerkant in te gaan. Omdat ons plan in het begin was uitgevoerd, hadden we meer de controle bij het aandewindse stuk. Eenmaal bij de bovenboei lagen we in de kopgroep en zag het er dus goed uit voor ons. Één tegenstander die voor ons lag ging bij de bovenboei een 360 graden rondje maken, waardoor we met de andere pups 1 en 2 lagen. Vervolgens hadden we een lang ruim rak (zonder gennaker) richting Almere. In dit rak konden we in de hekgolf van de andere pupsboot blijven tot de volgende boei.

Vervolgens hadden een downwind rak waarbij wel de gennaker gezet kon worden. In dit rak koos de andere pups boot voor de rechterkant en wij voor de linkerkant op de baan. Dit pakte uiteindelijk goed voor ons uit, want kwam bij de benedenboei voor ze uit. Helaas had in dit rak een andere boot ons ingehaald. Zij voeren namelijk dieper dit stuk dan wij. Hierdoor kwamen we alsnog wel 2de aan bij de benedenboei. Het laatste stuk was een gelijksoortig rak als het tweede, alleen iets scherper aan de wind. Eenmaal bij de monding van de haven van Lelystad hadden we een klein rak met de gennaker tot aan de finish voor de haven. Wij hebben deze long distance wedstrijd uiteindelijk afgesloten met een 2de plek en overall een knappe 4de plek.

Door: Robin Jacobs en Jolbert van Dijk

Actueel

Spotlight