TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Lelystad Regatta, 30 sept/1 okt

02 okt 2017

Team Heiner Talents ’16:

Zaterdag
Met Nicholas Heiner als versterking aan boord gingen de Team Heiner Talents richting de start van het klassenkampioenschap J-109 voor de Hurkende Man in Lelystad. Met 10 boten aan de startlijn belooft het een spannende en leerzame dag te worden. Er was licht weer voorspeld met in de middag veel hemelwater.
Wij hebben de laatste tijd veel getraind met weinig wind, dus het was mooi om deze kennis toe te passen in een wedstrijd. Met de eerste start kwamen wij goed weg waardoor wij ons eigen spel konden spelen en als 2e over de finishlijn kwamen. Ondanks dat het team zich had gefocust op starten en aanspringen op de trainingen kwamen we moeizaam weg bij de tweede en derde start waardoor wij niet ons plan volledig konden uitvoeren. Dit resulteerde in een teleurstellende 7e en 6e plek. In de upwind kregen wij de boot goed op snelheid. De wind was nogal wisselvallig maar door snelle tacks probeerden wij er zo veel mogelijk voordeel uit te halen. In de downwind voer het team sinds een lange tijd weer met gennaker, wat weer even wennen was. Het vereist een andere manier van trimmen en positioneren tegenover andere boten. Met gemengde gevoelens maar wel met goede leerpunten keken wij uit naar de zondag, waar meer wind voorspeld stond.

Zondag
Na een dag met zeer wisselende omstandigheden, stond voor de tweede dag van het klassenkampioenschap J-109 een stevige bries voorspeld. Op het programma stonden 3 wedstrijden op de oud-Olympische driehoeksbaan. Dit beloofde met de voorspelde windkracht spektakel te worden, want de hogere hoeken van de eerste naar de tweede boei leveren veel druk op in de zeilen. Zodra we naar buiten varen lijkt het nog vrij gemoedelijk, met een knoopje of 15 uit het zuidoosten. We zijn de 4e startgroep vandaag, en zodra de eerste drie groepen zijn weggestart is het onze beurt. We zien dat de linkerkant van de startlijn voordeel oplevert, en starten scherp bij de pin-end. Een tweede toeter klinkt, en we zien de general recall vlag omhoog gaan. Te veel boten zijn te vroeg over de  startlijn, dus de startprocedure begint opnieuw. Wederom lijkt de linkerkant van de baan voordelig, en wederom komen we goed weg bij de pin-end. Dan slaat het noodlot toe, want op het moment dat we het voorzeil aantrekken, springt er een van de blokken uit elkaar. Deze hebben we nodig om de fok te bedienen, en nu deze aan barrels is verliezen we rap onze goede positie. We gaan snel overstag om het vernielde systeem te ontlasten en duiken achter alle boten langs naar de rechterkant van de baan. Terwijl we zo hard mogelijk proberen te varen, repareren we ondertussen zo goed mogelijk de schade. We komen nog met aansluiting op de koplopers bij de bovenboei en daar begint het feest. Met de stevige bries op de hoge koers met de grote gennakers spuiten de identieke J-109’s er vandoor. Mooie snelheden en veel druk op alles levert zwaar werk, maar we weten weer wat meters goed te maken op de concurrentie. Helaas niet genoeg, want aan het einde van de rit komen we als 6e over de meet.

De tweede wedstrijd start snel door en weer komen we goed van de startlijn. Dit keer blijft alles heel en varen we hard met de kopgroep naar de eerste boei. De wind neemt ondertussen verder toe, en even is er twijfel of we op de hoge koers wel de spinnaker kunnen zetten. Zodra we op koers liggen en ons los hebben gemaakt van de kluwen boten bij de bovenboei, gaat het grote doek omhoog en gaan we er weer in rap tempo vandoor. We weten onze vrienden op de andere Team Heiner boot te passeren en komen als 3e bij de onderboei aan. Nog twee ronden hard en geconcentreerd varen laat ons op een 3e plek finishen.
De wind neemt nog verder toe, en het wedstrijdcomité besluit om de laatste wedstrijd van de dag er letterlijk uit te blazen. Terug op de kant horen we bij de prijsuitreiking dat onze prestaties van dit weekend één puntje te kort zijn om het podium te halen. Balen natuurlijk, maar we hebben erg veel geleerd van twee dagen tegen identieke boten racen en kunnen, na de goede nabespreking, niet wachten tot het eerste startschot van de Oktoberraces in Medemblik volgend weekend klinkt!
Door: Lennard Bal en Joost van Gemert

Team Heiner Talents ’14 op de Mtel-boot
Ter gelegenheid van het J109 klassekampioenschap zijn we met 7 oud-Talents en een trainer bij elkaar gekomen om dit weekend te varen tegen onze, zeer aan elkaar gewaagde, concurrenten. Ondanks dat we niet veel met elkaar gevaren hadden en misschien niet zo goed als de andere Team Heiner boot op elkaar ingespeeld waren, verliep de communicatie erg goed. Hierdoor gingen de startjes erg goed en ook op boothandeling hebben we weinig laten vallen. Zaterdag werd, door weinig wind, veel met gewichtsverdeling en het afstellen van de zeilen gespeeld. Uiteindelijk zorgde dit voor een uitslag waarin we netjes in de kopgroep meevoeren.

Voor zondag was er meer wind voorspeld en dat zorgde bij ons voor een overweging tussen safe spelen en onze plek behouden of risico nemen om in het klassement omhoog te kruipen. We hebben voor dat tweede gekozen. Er werd op zondag een ‘driehoek-lus’-baan gevaren. Dit zou betekenen dat we na de bovenboei onder een hoge hoek naar de zij-boei moesten varen. Met de toenemende wind was het maar de vraag of we dit onder genaker zouden halen. Eenmaal de boei rond besloten wij als eerste toch de gen te hijsen en zo voeren wij met een topsnelheid van 11,5 knoop richting de zijboei. Tijdens de tweede race die dag hebben we weer het risico genomen om de genacker er tijdens de downwind op te zetten waardoor we onze positie in de kopgroep konden behouden. Al met al hebben we door weinig fouten en goede tactische keuzes een mooie 3e plek op het J109 klassekampioenschap weten te behalen.
Door: Catja Roggema

Actueel

Spotlight