TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

J/70 Open Dutch Championships

17 okt 2016

Maandag avond belde Roy ons met een verassende boodschap. Hij vroeg ons of wij mee wilden doen met de J/70 Open Dutch Championships. We reageerden een beetje verbaasd maar konden hier natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. Extra leuk was, dat we de Team Heiner Pups mochten vertegenwoordigen met een heus vrouwenteam. Naast ons was er nog één team dat volledig uit vrouwen bestond. Onze boot werd beschikbaar gesteld door de J/70 klassenorganisatie en was tip top in orde. Het racen kon beginnen!

Zaterdag ochtend toen we rond 09:00 richting de startbaan te Volendam voeren, schetste de lichtblauwe mist het beeld voor die dag. Een mistige, iets was frisse dag met 8-10 knopen uit het zuidoosten blies een rode gloed op onze wangen. We kwamen er snel genoeg achter dat het flink aanpoten was in het sterke veld van de J70. Niemand van ons had ooit eerder op de J gevaren dus het was veel kijken en leren van andere boten. De boothandling pakten we redelijk snel op. De bootsnelheid en hoogte aan de wind speelden echter parten in de eerste wedstrijden. Zo’n boot accelereert natuurlijk anders dan de J109 waar we op gewend zijn te varen. Gelukkig hadden we na enkele potten de trim redelijk in de smiezen en kwamen we soms met de kopgroep om de eerste bovenboei. Doordat we nu de hoogte en snelheid beter konden handhaven verliepen de starts ook beter. Scherp voeren we over de lijn. Op zondag helaas eenmaal te scherp met een OCS als gevolg.

Na zaterdag stonden we op een 11e plek in het klassement. Wat erg opvallend was, is dat niet alleen wij, maar ook veel andere teams die dag wisselende resultaten hadden gevaren. Ondanks dat we naar ons idee niet ons beste resultaat hadden gevaren, gingen we zaterdagavond met een opgeheven hoofd naar huis, er was immers nog een dag te gaan en we konden nog wat plekjes stijgen! Zondagochtend begonnen we met frisse moed aan de 4 wedstrijden die nog zouden komen. Helaas konden we onze verwachtingen zondag niet waarmaken doordat we deze dag wat meer moeite hadden met het starten. Hierdoor werden we telkens gedwongen in het eerste aan de windse rak vrij te varen, in plaats van ons eigen plan uitvoeren. Het veld lag constant dicht bij elkaar, dus elk foutje werd bestraft. Voor de wind maakten we over het algemeen weer meters goed en kwamen zo weer redelijk in het veld te liggen. De uitslagen waren niet denderend, maar we hebben in ieder geval veel geleerd en veel plezier gehad op het water en op de wal.

We willen graag de J/70 klasse bedanken voor het hartelijke ontvangst, het evenement was zeer goed georganiseerd en de J/70 is een waanzinnig leuke klasse om in te racen!
Door: Laura Parre en Rosalin Kuiper

Actueel

Spotlight