TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

Flevo race, dag 2: line honours

21 aug 2016

(foto door Timon Smid)

Op de tweede dag van de Flevo Race stond ons een pittige klus te wachten: we stonden 7e, met behulp van een trainer en nu moesten we deze plek zien te behouden zonder trainer. Met de windvoorspelling van de wedstrijdleiding, 5 knopen, 10, 15, 20 knopen uit het zuidwesten, gingen we iets voor negen vol goede moed het water op.

Voor het begin van de wedstrijd hebben we nog even getwijfeld om de overlappende genua erop te zetten. Toen we onze startroutine, met het varen van een up- en down rak, het zetten van de spinaker en het pijlen van de startlijn, voltooid hadden, waren we blij dat we de normale jib erop gezet hadden. De baan was een simpele up-down baan met een spreader bij de bovenboei en een gate bij de onderboei. Voor de eerste race moesten we drie keer omhoog en 3 keer naar beneden waarna de finish voor de wind was. De tips die we van Nicholas meegekregen hebben op gebied van tactiek, trim en sturen nemen we mee tijdens de eerste wedstrijd. We werden uiteindelijk 4e deze race!

Tijdens de tweede race kwam er een zware bui over. Gelukkig bleef de regen uit, maar de forse wind deed ons geen goed. We eindigden deze race uiteindelijk toch nog op een nette 7e plek. De laatste race begon bij de startprocedure vrij chaotisch. 8 minuten voor de start zagen we een andere J109 wisselen van jib naar overlappende genua. De wind was inmiddels een beetje gaan liggen tot ongeveer 14 knopen. Aangezien we tot 16 knopen met de genua sneller gaan, besloten we na wat overleg de genua weer naar boven te halen. Binnen 4 minuten hadden we de jib naar beneden en de genua omhoog. Na wat tackjes begonnen we toch onze twijfels te krijgen of het toch niet te hard zou varen maar we waren al te laat gezien we nog een halve minuut voor de start hadden.

Toen we eenmaal vrij chaotisch gestart waren, waren we erg blij dat de vlag voor een algemene terugroep omhoog ging, en we dus nog 5 minuten hadden voordat we écht zouden moeten starten. De zwarte vlag ging omhoog en dus mochten we na het 1 minuut signaal niet meer over de startlijn. We kozen ervoor om bij de pin-end te starten en zodra het startsignaal gegeven was kwamen we er vrijwel direct achter dat het een erg goede zet geweest was de genua erop te zetten. We lagen erg goed in het veld en kwamen als 3e bij de bovenboei. Tijdens de eerste downwind kwam er weer een bui overwaaien. Ditmaal zonder wind en met heel veel regen. Gelukkig konden we onze focus goed vasthouden en kwamen we nog altijd als 3e bij de onderboei. Het rak daarna begonnen we naar voren te kruipen en vonden we een goede balans tussen risico’s nemen en onze goede positie verdedigen. We kwamen als eerste bij de bovenboei.

Het laatste downwind-rak was het spannendste rak van misschien wel al onze wedstrijden en de adrenaline en euforie was maar nauwelijks te bedwingen. De Decatur kwam nog angstaanjagend dichtbij, maar we hebben onze plek weten te behouden en kwamen als eerste over de finish! De uitslagen op rating bevestigde gelukkig onze voorspelling: de laatste race hebben we een ééntje gevaren en we staan 3e in het overall klassement. Na een dag waar we zeer tevreden op terug mogen kijken, gaan we morgen hard ons best doen deze positie te verdedigen!
Door: Catja Roggema

Actueel

Spotlight