TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

DAMEN Breskens Sailing Weekend, 25-27 aug

28 aug 2017

Dinsdagochtend vroeg vertrok ons racemonster de Maxfun 35 via het beschermde IJsselmeer en Noordzeekanaal, overzees richting Zeeland. De overtocht onder leiding van twee Team Heiner Talents verliep soepel. Het schuitje vestigde zich al woensdag rond het middaguur in de gezellige haven van Breskens. In de groepsapp van de Talents werden de afgelopen week verschillende weerkaarten over en weer gestuurd. De grote afstand tussen de isobaren vertelde ons dat het een Nederlands kampioenschap met weinig wind zou worden. Donderdag avond was het team compleet en werden de doelen van het evenement besproken.

Op deze foto is de stroomlijn bij het uitvaren van de haven goed zichtbaar

Vrijdag
Het galmen van het geluid van de Zeeuwse meeuwen boven de haven, bevestigde waar de Talents al bang voor waren… Zeer weinig tot geen wind op deze eerste wedstrijddag. Toen de vloot toch rond half 10 de haven uitvoer werd er gelijk kennis gemaakt met de heftige stroming. Grote boten werden als kleine rafts op de stroom gezet en richting de Noordzee gespoeld. Zeker met weinig wind zou het zeilen op dit water dus een grote uitdaging zijn. Vrijdagmiddag, toen de eerste vlagen de Maxfun bereikte gingen de zeilen omhoog. Flessen en koeken werden binnen gebracht en de race modus ging aan. Na een uitgebreide prestart routine klonk een uur later het eerste startsignaal. De twee wedstrijden die hierop volgden verliepen wisselend. Het starten op de gewenste plek, met goede snelheid en stroom, was toch lastiger dan gedacht. De eerste start vlogen de Talents helaas te vroeg over de lijn, hierdoor moest er weer achteraan aangesloten worden. De tweede en derde wedstrijd waren lastig door de veranderende wind en stroom op de baan. De dag werd afgesloten met een uitvoerige nabespreking en evaluatie van de van tevoren opgestelde doelen.

Spannende down-wind

Zaterdag
Zaterdag verzamelde het team om 07:45 op de steiger. De boot werd klaargemaakt en de laatste vuiltjes werden, al duikend in het zoute water, van de kiel gepoetst. Om 10:30 klonk het eerste startsignaal. Een spannende up/down baan kleurde de ochtend. De vlijmscherpe start en veel tactische juistheden zorgde voor een 4e plek in het veld van de IRC1. Tijdens de nabespreking werden de boeien van de coastal omgeroepen. De navigator snelde naar beneden om deze in te voeren in de iPad. In de middag voeren we een coastal van 15NM. De uitzakkende wind zorgde ervoor dat we er ruim vier uur over deden. ‘Druk varen’ was erg belangrijk in deze race. Meerdere malen tijdens de race is onze lichte voordekker Thijs de mast in gehesen om te zoeken naar druk velden. Met deze info was het voor de tacticus/ navigator gemakkelijker beslissingen te maken. De coastal wordt afgesloten met een 5e plek.

Zondag
Na een lekker diner, een kort dansje en gesproken te hebben met de andere deelnemers, kwamen de Talents op zondag ochtend weer bij elkaar. De dag begon zoals verwacht met weinig wind, maar al gauw stak er een constant briesje op tussen de 4 en 7 knopen wind. Met het net opkomende zonnetje in de rug voeren we naar de startbaan. De lessen die twee dagen ervoor waren geleerd speelden opnieuw parten in de eerste start. De hele vloot werd richting de pin gestroomd waardoor enkele boten, waaronder wij, deze niet haalden. Het was moeilijk weg komen in deze vuile wind kegel waardoor we achter lagen bij de start. In de volgende up en down wind hebben we veel goed gemaakt. De snelheid en hoogte waren goed en daarnaast hebben we door goede tactische keuzes weer een hoop ingehaald. Deze wedstrijd eindigden we als 4e in de vloot. De tweede wedstrijd verliep zeer goed. We vlamden hard en op tijd over de startlijn op het startsignaal. Vrije wind en de juiste shift zorgden ervoor dat we weg spoten tussen de rest van de boten vandaan. Deze super start hebben we doorgezet en zowel de up als down wind ging als een speer. Met het hart kloppend in de keel finisheden we deze race als eerste van de vloot! De high- five en knuffels werden uitgedeeld.

We kijken tevreden terug op dit evenement. Het heeft zowel ups als downs gekend. Ons prestatie doel: eindigen bij de beste 25% van de IRC1, hebben we helaas niet gehaald. De scherpe start in de eerste wedstrijd van zaterdag is achteraf afgekeurd. Hierdoor zijn we overall twee plaatsen gezakt en 6e geëindigd. Al met al kijken we terug op een zeer leerzaam evenement. Complimenten voor de organisatie en dank aan alle vrijwilligers. We hebben ons zeer welkom gevoeld en het was geweldig georganiseerd. Tot volgend jaar.
Door: Thijs van Tol en Rosalin Kuiper

Voor of na het zeilen maken we af en toe een pitstop om los zwervend afval uit het water te vissen

Actueel

Spotlight