TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

50 mijls (25 apr)

25 apr 2015

Op vrijdag arriveerden de meeste pups met boot in Lelystad haven. Zaterdag was het dan zover, de 50 mijls double handed. Voor de meeste pups is dit soort racen een totaal nieuw concept. Met z’n tweeën 50 mijl varen in een J109.

Na een aantal trainingsweekenden waar gefocust werd op double handed zeilen, verschenen zaterdag 5 Team Heiner Pups teams aan de start van de 50 mijls, waar nog zo’n 75 andere boten aan mee deden. Ook de J 109 klasse was goed vertegenwoordigd met 10 boten in deze klasse. Om 7 uur ’s ochtends was de briefing. Er werd gekozen voor baan 4, een baan waar veel diepe voor de windse rakken in voorkwamen en waar ook nog rekening moest worden gehouden met de vaargeul en alle schepen die daar doorheen voeren. De tactiek en route werd door alle teams nog goed doorgesproken, boten werden klaargemaakt en om half negen klonk dan eindelijk het start signaal. Ongeveer 12 knopen wind, regen en op naar het eerste merkteken 7 mijl verderop!

Eenmaal verder in de wedstrijd bleek hoe lastig het is om gefocust te blijven, goed te blijven zeilen, tussen door te eten en ook nog op te letten waar je naar toe moet als je met z’n tweeën bent. Veel dingen waren totaal nieuw voor ons en verschilden onwijs van het zeilen wat we normaal doen! Waar we normaal met een spinaker varen, voeren we zaterdag met een genaker. Een genaker op zich is niet bijzonder, maar hoe gijp je, hijs je en strijk je zo’n enorm zeil als je maar met z’n tweeën bent? Hiervoor hadden we een snuffer waar we tijdens het trainen al flink mee hadden geoefend. Het bleek echter dat het bij het ene team makkelijker ging dan bij het andere team! Sommige teams hadden al een keer double handed een coldhanded wedstrijd gevaren, andere teams hadden nog nooit samen gevaren en dit verschil kon je zeker merken!

We hebben als Team Heiner pups afgelopen zaterdag weer veel geleerd. Beter communiceren, prioriteiten stellen en vooral vooruit denken is een heel belangrijk bij double handed zeilen, hiermee kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Alles wat we geleerd hebben, is natuurlijk niet alleen van toepassing op het double handed zeilen! Als team zullen we deze dingen natuurlijk meenemen als we weer op de Maxfun varen met z’n achten.

Al met al was het een hele gave dag, waar het team van Jeroen van Oord en Martijn Kloosterman het winnende team van de pups was. Het double handed zeilen zal dit jaar bij verschillende wedstrijden nog vaker in het pups programma voorkomen! Aan het eind van de dag is wel gebleken hoe vermoeiend het double handed zeilen is. Helemaal kapot en gesloopt is iedereen naar huis gereden om op te laden voor volgend weekend: de Y-toren race in Durgendam!
Door: Tamar Meibergen

Actueel

Spotlight