TeamHeiner

Wedstrijdverslagen

24-uurs race (28-29 aug)

29 aug 2015

Vrijdag en zaterdag 28 en 29 augustus zeilden de Team Heiner Pups de 24uurs race. Een wedstrijd op het Marker,- en IJsselmeer en de Waddenzee waarbij het doel is om binnen 24 uur zoveel mogelijk mijlen te maken tussen allemaal boeien met de finish in Medemblik, de starthaven is vrij.

Woensdag waren de eerste pups al in Lelystad om de boot te optimaliseren, de laatste klusjes te doen en in te pakken voor de race. Vanuit Team Heiner zeilden meerdere boten mee. Dus genoeg zeilers om de tactiek mee te bespreken. Uiteindelijk kozen wij ervoor om met de zuidwestenwind te starten in Enkhuizen. Voor de start met elkaar gegeten in een restaurent in Enkhuizen en daarna van start. Enkhuizen was voor veel zeilers favoriet wat zorgde voor een drukke voor-de-windse start richting de eerste boei, KG. Wij hadden een superstart en zagen al heel snel veel gekleurde spinnakers achter ons. Dat was een mooi gevoel en begin.

Ons plan was om na enkele uren op het IJsselmeer te zeilen richting Den Oever te gaan en zo verder het wad op te gaan voor een rondje langs Texel en Vlieland. Op het IJsselmeer bij de invallende duisternis zat het na de mooie start voor het eerst tegen. Het driekleuren licht viel uit in de mast en snel werd de noodverlichting aangesloten. Boot elektriciens Niek en Jesse losten het vakkundig op maar we verloren wat snelheid, handig was het niet.

Met enige vertraging kwamen we als eerste bij de sluis in Den Oever aan. Bummer, dat wilden we niet. Het liefste vaar je achteraan de sluis in. In de sluis hebben we een uur stil gelegen omdat de brug niet meer openging. Dat was niet handig. We lagen niet alleen een haf uur langer dan de sluiscompensatie stil ook betekende dit waarschijnlijk langer tegen meer stroming in varen voordat we tientallen mijlen met de wind in de rug om de eilanden heen konden. Eenmaal buiten kwamen we twee uur later dan ideaal aan bij de zuidelijkste boei op de Noordzee. De golfslag tussen Den Helder en Texel was alleen voor de vissen goed, niet voor enkele zeilers in het team dus we besloten binnendoor terug te varen naar Kornwerderzand. Met de stroming mee gingen we soms wel 10 knopen over de grond. Dat waren veel snelle mijlen!

Na het inruilen van de volle maan voor de zon waren we aangekomen bij de sluis ten noorden van de afsluitdijk. Na weer lang te hebben moeten wachten in de sluis begonnen de laatste 12 uur het IJsselmeer. We konden heel veel mooie halvewindse-rakken maken richting Medemblik. Met gemiddeld 8 knopen op de snelheidsmeter liep het aantal gemaakte mijlen snel op. Voor Medemblik zakte een paar uur voor de finish de wind eruit. Wij moesten onze laatste rakken afbreken en doordobberen naar de finish. Met een beetje wind op het einde kwamen we er gelukkig nog. Een recordaantal finishte buiten tijdslimiet.

Waar we vorig jaar vijfde werden zat er dit jaar voor ons niet meer in dan een negende plek in het ORC-1 veld. Als we buiten het IJsselmeer zitten komen we nog een stukje ervaring tekort. Desondanks hebben we een prachtige race gehad en kijken we uit naar volgend jaar.
Door: Jelmer van Beek

Actueel

Spotlight