TeamHeiner

Trainingsverslagen

Zwoegen met jibesets

14 aug 2016

Na ongeveer een maand niet samen te zijn geweest kwamen we woensdag 3 augustus voor het eerst weer bij elkaar om te gaan trainen. Op het programma voor de komende week hadden we verschillende trainingspunten gemaakt waar we aan zouden gaan werken.

De wind was de hele week rond de 15 knopen. Sommige trainingsdagen was er meer wind (20 knopen).
Op de eerste dag lag de focus voornamelijk op het in varen, rond komen van een kort baantje en starten. Zeker bij het starten hebben we grote stappen kunnen maken door te meten hoe lang manoeuvres duurden en hoe lang we over bepaalde afstanden deden. Dit was de basis om te weten hoe wij een correcte start kunnen maken.

Op de tweede dag hadden we Douwe als trainer mee. Tijdens deze training hebben we de hele dag gefocust op jibesets. De reden dat we dit wilde trainen kwam doordat dit nooit echt goed is gegaan tijdens de wedstrijden. Dit was vooral een erg zware training voor de voordekkers, omdat ze in het up-wind rack alles klaar moesten maken, bij de set de normale handelingen uit moesten voeren en gelijk bij de drop ook weer aan het werk konden. Zo was er geen moment om even lekker in de rail te gaan zitten. Na veel zwoegen en veel lijnen door elkaar gehaald te hebben, hadden we de jibesets goed onder de knie!
In de middag heeft Douwe ook nog kort uitgelegd en voorgedaan hoe hij zijn start opbouwt. Dit was iets kleins waaruit we heel veel structuur konden maken in onze starts.
De starts als main focus en de jibesets namen we mee naar de volgende dag om alles nog eens te herhalen en te trainen.

Na onze derde dag hadden we een paar dagen vrij en begonnen we maandag 9 augustus weer met een mooie trainingsdag. Helaas door veel blessures waren we maar met 7 en waren degene met blessures onze drie trimmers. Dit had als gevolg dat we geen hoofdtrimmers meer over hadden en daarom ons trainingsschema aan moesten passen. Onze hoofd focus was daarom om te gaan trainen met twee nieuwe trimmers.
Helaas gebeurde er toen iets waar we niet op hadden gehoopt. Na de eerst set, varend naar de onderboei, maakten we een gijp. Doordat de gijp niet helemaal goed verliep, kwamen de schoten in Catja’s nek terecht, waardoor het klaar was met de zeildag voor vandaag. Eenmaal bij de huisarts bleek het niet zo ernstig te zijn, maar ze had wel grote striemen in haar nek. Nog een geblesseerde. Die dag hebben we er met degenen die overbleven nog wel een goede klusdag van gemaakt.

Op de laatste dag waren we nog met zes teamleden over. Die dag hebben we vooral vrij gevaren zodat we niet nog meer blessures veroorzaakten en hebben we er nog zeker een effectieve dag van kunnen maken door veel te starten en weer meer structuur in onze start te creëeren. Al met al hebben we onze eerste vijf mooie effectieve trainingsdagen afgesloten met een teamuitje waar we hebben genoten van een potje bowlen en een heerlijk diner.
Door: Julia Aartsen

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight