TeamHeiner

Trainingsverslagen

Zomerse nachttraining op het Wad, 4-5 juni

06 jun 2016

Aangezien er de komende paar weken een aantal wedstrijden op de planning staan die ook ’s nachts zijn was het voor ons dit weekend een mooi moment om ‘s nachts te trainen. Waar een aantal Pups het bij de laatste nachttraining eind maart met alle kleding aan nog koud hadden, konden we het dit weekend qua weer niet beter treffen. Met continu zon, grotendeels 10-15 knopen wind en ’s nachts niet onder de 15 graden werd er zelfs midden in de nacht nog in een t-shirt getrimd.

Deze training was het ideale moment om een aantal nieuwe dingen te proberen. Zo hebben we nu, in tegenstelling tot de vorige training, met een eetschema gewerkt wat er toe leidde dat iedereen steeds even een moment had om naar bijvoorbeeld de pannenkoeken uit te kijken. Ook zorgde dit er voor dat de focus de rest van de tijd niet naar het eten ging maar naar zo hard mogelijk zeilen. Naast het slaapschema was er deze keer ook een schema waarin stond wie op welk moment moest trimmen of sturen zodat het niet zo was dat een paar mensen een gedeelte van de tocht heel veel deden en anderen erg weinig.

De tocht startte zaterdagmiddag in Lelystad waarna er op het IJsselmeer een aantal boeien gerond moesten worden richting de sluis bij Kornwerderzand. Waar het eerste deel upwind was kon op het Wad richting Den Helder de gennaker regelmatig omhoog. Doordat er op het Wad veel korte rakken waren was het een mooie oefening om te kijken wanneer de gennaker omhoog kon of wanneer er met de fok gevaren moest worden. Bij Den Oever zijn we het IJsselmeer weer opgegaan en toen om 6.00uur mijn slaapshift over was en ik wakker werd gemaakt voelde ik gelijk dat de boot hard ging. Het rak van Den Oever richting Lelystad was een hoge reach onder gennaker waarbij we geregeld 10 knopen gingen, zeker geen slechte zondagochtend dus! Bijna bij Lelystad aangekomen moesten er nog een aantal boeien gerond worden. Bijna alle rakken is de gennaker gebruikt maar het allerlaatste rak naar onze thuishaven was erg diep waardoor het gunstiger was om de spinnaker erop te zetten. Dit resulteerde erin dat we rond 7.30uur in een kort aan de winds rak ongeveer 10 minuten hadden om dit alles om te bouwen en iemand de mast in te hijsen om ervoor te zorgen dat de spinnakerval goed zat. Uiteindelijk kwamen we met een mooie snelheid rond negen uur onder spinnaker de haven in gelopen. Na 105 mijl kon iedereen moe maar voldaan terugkijken op een ontzettend mooie en leerzame tocht en is er kort nabesproken waarna iedereen lekker naar huis kon om even bij te komen.
Door: Arianne van de Loosdrecht

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight