TeamHeiner

Trainingsverslagen

Weinig handjes, veel wind, 15 apr

17 apr 2017

Terwijl de rest van de Team Heiner Talents dit weekend de laatste hand legde aan de voorbereidingen voor de Van Uden Reco, waren wij dit weekend als vierde en laatste team aan de beurt voor de shorthanded training. Aan onze zwarte J109 is vrijdag nog veel geklust om de boot in wedstrijdstaat te krijgen en zaterdag werd deze vanuit Lelystad naar Scheveningen gebracht waar op eerste Paasdag de delivery voortgezet wordt van Scheveningen naar Stellendam. Ondertussen konden wij op een andere J109 oefenen met de uitdagingen van het zeilen met minder handjes aan boord.

Over twee weken varen alle Team Heiner Talents de 50-mijls; een langebaanwedstrijd van, logischerwijs, 50 mijl: shorthanded. Het team is opgedeeld in vier teams, de Team Heiner Talents zullen daarom ook met maar liefst 4(!) J109’s aan de start verschijnen! De afgelopen weekenden heeft iedere dag een van die teams op een andere J109 getraind onder leiding van Bart Desaunois.

Met 20-25 knopen wind en lagerwal op het IJsselmeer bleek de J109, met grote gennaker en shorthanded toch echt zwaarder te handelen dan met z’n achten. ’s Ochtends lag de focus op een aantal basishandelingen. Zo oefenden we: een man overboord, het zetten van een rif (geen overbodige oefening met deze wind) en een aantal overstagjes. Daarnaast gebruikten we een Spicon, een slurf die om de gennaker gaat en het hijsen en droppen van de gennaker een stuk vergemakkelijkt met minder handjes aan boord. Dit bleek echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar na enig oefenen kregen we het onder de knie en ging de gennaker omhoog en waren we in no time alweer op het punt dat hij gedropt moest worden.

Na de lunch hebben we vooral aandacht besteed aan de navigatie en het varen van een baan. Op de kant werd op de Ipad een baan uitgezet van zo’n 12 mijl langs enkele boeien op het IJsselmeer. De opdracht? Vaar het baantje, zo snel mogelijk! Ons fanatisme kwam daarom behoorlijk om de hoek kijken! Al snel tikten we zelfs de 10 knopen bootsnelheid aan, dat was al even geleden! Van fanatiek varen gaat de boot zeker harder maar het is wel veel zwaarder. Zo merkten we al snel dat de grootste uitdaging van de 50 mijls misschien wel onze energieverdeling wordt. De wedstrijd zal zo’n acht uur duren en we merkten nu al dat zo hard trimmen als we normaal doen lastiger vol te houden is met weinig mensen en veel wind.

Een heerlijk training: hard gegaan en veel geleerd! Wij zijn er klaar voor en hebben veel zin in de 50-mijls!

Door: Arianne vd Loosdrecht

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight