TeamHeiner

Trainingsverslagen

Veel wind. Over! 20-21 feb

21 feb 2016

Na de leerzame coldhanded wedstrijd van vorige week kregen alle twee de lichtingen pups deze week de kans om hun marifoon diploma te halen. Dit kon dankzij een eendaagse cursus die op zaterdag gegeven werd. Op zondag zouden we dan, afhankelijk van het weer, de boten gaan onderhouden of gaan varen.

Toen we zaterdag om negen uur aankwamen in Lelystad stond de cursusleider al klaar om ons alle ins en outs van de marifoon uit te leggen, dit werd gedaan op een verassend praktische manier, waarin de hoeveelheid droge theorie tot het minimum beperkt werd. Deze cursus werd gegeven met het doel om aan het eind van de dag een theorie en praktijk examen af te leggen, en indien dat succesvol ging zouden we een SRC diploma krijgen. Dit is de afkorting voor ‘Short Range Certificate’ en is een Engels alternatief voor het Marcom-B diploma. Na een gedegen voorbereiding en een dag goed opletten kunnen alle pups met trots zeggen dat we dit diploma hebben gehaald!

De hele week was er voor de zondag al veel wind voorspeld, maar waar eerdere voorspellingen nog windvlagen van maximaal 48 knopen aangaven, zwakte dat uiteindelijk gelukkig af naar maxima van 30 tot 35 knopen. Dit was voor ons de perfecte kans om, samen met een trainer, het water op te gaan en te leren wat er anders was aan het varen met zoveel wind. Na een ochtendsessie waarin we met enkel rif en stormfok  een aantal lange rakken hebben gevaren, hebben we een lange nabespreking gehouden waarin we alles wat die ochtend beter had gekund uitgebreid hebben besproken.  ’s Middags was de wind, zoals voorspeld, nog verder aangetrokken, toch zijn we met een extra rif het water op gegaan om de in de evaluatie besproken verbeteringen toe te passen. Naast het feit dat het heel gaaf was om met zoveel wind op een J109 te varen, hebben we weer goeie stappen kunnen zetten als team, en ook nog onze SRC diploma’s behaald. Al met al dus zeker een succesvol weekend!

Door: Rutger Vos

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight