TeamHeiner

Trainingsverslagen

Gennakerend de nazomer in, 10-11 sept

12 sep 2016

Nu voor iedereen studie en school weer is begonnen de afgelopen weken was het voor het hele team lekker om het weekend even uit te waaien in Lelystad. Ook alle geblesseerden zijn weer terug en zo was het mooi om ter voorbereiding op de wedstrijden die nog komen gaan een weekend te trainen. De komende paar weekenden staan er nog een paar mooie nazomer wedstrijden op het programma: komend weekend de Zuiderzeeweek en het weekend daarna de Lelystad Regatta (een klassenkampioenschap waarbij nu al 11 J109’s staan ingeschreven!). Aangezien we deze beide weekenden met een gennaker gaan varen, hesen we ook dit weekend niet de spinnaker, maar de gennaker!

Op zaterdag was het met maar liefst 26 graden en 10 knopen wind, een heerlijke (na)zomerdag om te trainen. In het (inmiddels) vertrouwde pand van Team Heiner, werd besloten dat de zaterdagochtend vooral in het teken zou staan van de boathandling. Op een kort baantje werden de sets en drops geperfectioneerd, waarbij de draaiende wind een leuke extra uitdaging vormde, omdat plannen af en toe last minute omgegooid moesten worden.

Nadat we de ochtend besteedden aan het uitzoeken van kleine handigheidjes, waardoor alles nog iets beter en nog sneller gaat, zijn we ’s middags gestart met het verbeteren van de gijp. De looplijnen van iedereen werden nogmaals doorgenomen, waarbij geprobeerd werd zo veel mogelijk gewicht op de juiste plek te hebben.

Tussen al het gijpen door probeerden we het een en ander uit met de tackline van de gennaker. Door allerlei opties te proberen: de tackline strak, de tackline wat losser, iets hoger varen, iets lager varen hebben we goed kunnen kijken hoe we het snelst de goede kant op gaan. Het laatste half uur hebben we aan het oefenen van startjes besteed.

Op zaterdagavond hebben een aantal teamleden nog even een laser gepakt en wat rondjes gezeild. Zondagochtend stapten we met licht weer en wat bewolking, met frisse zin weer met zijn allen op de J109. De wind, van zo’n 8 knopen, varieerde flink van nog veel minder naar wat meer waardoor veel geschakeld moest worden. Zodra er iets meer of minder wind was moesten het gewicht en de zeilen daar op aangepast worden.

’s Ochtends gingen we door waar we zaterdagmiddag geëindigd waren en werd de gijp nog verder verbeterd. De timing van zowel het vieren, het aantrekken als het verplaatsen van het gewicht werden uitgebreid geoefend. Ook is er weer geoefend met het starten, wat een behoorlijke uitdaging was met zo weinig en steeds wisselende wind. Door het hele team te betrekken en informatie door te geven over wat de wind zou gaan doen ging dit steeds beter. ’s Middags viel de wind helaas helemaal weg waardoor er niet langer gezeild kon worden. Toch hebben we onze tijd nuttig besteed, met het nabespreken van de laatste wedstrijden en wat kluswerkzaamheden aan de J.

Kortom, een mooi en leerzaam trainingsweekend en we zijn helemaal klaar voor het ORC2 veld komend weekend bij de Zuiderzeeweek!
Door: Arianne vd Loosdrecht

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight