TeamHeiner

Trainingsverslagen

Training (7-8 feb)

08 feb 2015

Een belangrijk aspect van het zeilen met grote boten wat we als Team Heiner Pups moeten leren is het onderhoud wat er moet gebeuren om een grote boot in tip top wedstrijdconditie te houden. Waar we vroeger in de Laser in een uurtje de boot in orde maakten, zijn we nu een hele middag bezig om de lieren van onze Maxfun een servicebeurt te geven. De afgelopen week heeft onze boot weer wat liefde gekregen en zijn bijna alle zaken op de omvangrijke kluslijst afgetikt. Dat betekent dat de boot weer helemaal klaar is voor het trainingsweekend van 7 en 8 februari!

Alle 12 Team Heiner Pups zijn voor dit weekend afgereisd naar Lelystad. Dit betekent dat we genoeg mankracht hebben om met twee boten te kunnen gaan varen! De zaterdag begint met de voorbespreking met de trainers, en daarbij wordt een flinke lijst afgelopen: waar gaan we op trainen vandaag, wie gaat op welke boot varen, wat is daarbij handig qua positieverdeling, welke trainer komt daarbij aan boord en wat zijn de persoonlijke leerdoelen voor vandaag? Zodra we alles hebben doorgesproken kleden we om, halen de zeilen en de lijnen uit het schap en tuigen we de boot op. In de ochtend staat er een prima 7-8 knopen wind om mee te trainen. Terwijl wij bezig zijn met de zeilen hijsen en een proefrondje varen wordt het baantje er ingelegd, een kruisrak naar de bovenboei met daarna een voor-de-winds stuk naar de benedenboei. De hele ochtend wordt er hard getraind: van persoonlijke leerdoelen en samen werken om als team de boot hard te laten zeilen tot kleine schaafpuntjes en grote verbeterpunten. We geven alles tijdens de trainingen om een zo stijl mogelijke leercurve te doorlopen, en het is gaaf om te zien dat we niet alleen als individuen veel leren, maar ook als team de boot steeds sneller rond de baan krijgen. Vandaag nog een extra reden om hard te trainen: vanmiddag staat een wedstrijdje tegen de andere Maxfun met onze teamgenoten gepland!

’s Middags was het dan zover: na nog wat trainingsrondjes over de baan word er een 3 minutensein afgegeven door Tom en staan alle Pups op scherp, want hoe gaaf het trainen ook is, we trainen om uiteindelijk wedstrijden te winnen! We doen drie wedstrijdjes en elke wedstrijd liggen de boten dicht bij elkaar. Kleine verschillen in boothandeling, bootsnelheid of tactiek geven uiteindelijk de doorslag, en we kijken na de wedstrijden terug op weer een leerzame ervaring.

Wanneer we naar de haven terugvaren stopt de motor er ineens mee! We blijken een lijn van de spinnaker in de schroef te hebben gedraaid, waardoor de schroef niet meer kan draaien. We weten de haven binnen te zeilen op de fok en na het aanmeren wordt er geconstateerd dat er gedoken zal moeten worden om de lijn uit de schroef te verwijderen. Ook hier moeten we als Pups weer van leren: op je open bootje zit geen motor, maar op deze grote boot ben je er veel meer van afhankelijk en is het handig als hij het doet op het moment dat je hem nodig hebt. Goed opletten dus wanneer we de motor starten of er niets is wat de motor of de schroef kan beschadigen!

Zondagochtend begint dus met een frisse duik voor Wietse, onze duikspecialist. Het water is koud, dus we zijn een beetje bezorgd, maar na een duik van nog geen tien seconden komt hij alweer boven met de lijn en de mededeling dat de schroef nog heel is! Ondertussen zijn de boten weer opgetuigd, hebben we boven in de mast de spinnakervallen omgebouwd en zijn we klaar voor de voorbespreking. Vandaag waait het in de ochtend een stuk harder dan gisteren, de windmeter geeft een topje van 33 knopen aan terwijl we optuigen, maar gemiddeld is het zeker 25 knopen. Dit betekent dat we met andere zeilen moeten varen dan gisteren. Zodra we het water op gaan is de wind iets afgenomen naar ongeveer 20 knopen, nog steeds een stevige bries. Omdat niet veel van ons ervaring hebben met zulke grote spinnakers in zoveel wind, besluiten we om wat langere rakken te varen. We varen een lang stuk aan de wind en vallen dan af om onder spinnaker terug te planeren. Na de eerste keer voor de wind varen evalueren we, nemen onze leerpunten mee en varen we weer aan de wind naar boven. De spinnaker gaat weer omhoog en de snelheden lopen weer op tot boven de 10 knopen. Zodra we eenmaal bijna bij de boei zijn aangekomen willen we gijpen op lijn naar de boei. Er gaan een aantal dingen niet goed waardoor de spi begint te rollen en uiteindelijk maken we een broach uit het boekje. 90 graden platliggend proberen we de situatie weer onder controle te krijgen, wat uiteindelijk lukt. Bij de nabespreking is iedereen het er over eens dat het toch best een heftige ervaring is, zeker omdat veel van ons nog niet veel ervaring hebben met het spinnakeren in veel wind, maar dat er veel uit geleerd kan worden. Van je fouten leer je en als je nooit eens onderuit gaat dan ga je niet tot de grenzen.

’s Middags is de wind flink afgenomen en doen we nog een paar trainingsrondjes voor we weer een wedstrijdje tegen de andere boot varen. Ook dit keer is het erg close, en het is mooi om te zien dat beide boten steeds sneller de baan rond gaan. Na afloop bespreken we met elkaar en de trainers de voortgang van het individu en het team, stellen we een kluslijst op van zaken die verbeterd moeten worden aan de boot en blikken we vooruit op het volgende trainingsweekend. Volgende training weer een beetje sneller!
Door: Lennard Bal

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight