TeamHeiner

Trainingsverslagen

Leren, leren en nog eens leren (3-4 jan)

04 jan 2015

Op 3 en 4 januari vond het allereerste trainingsweekend van het jaar met ons nieuwe Team Heiner Pups team plaats. Trainingsdag twee begon meteen al met goed nieuws! Op zaterdagavond heeft wereldkampioen Nicholas Heiner de Conny van Rietschoten trofee gewonnen en is Pim Stumpel benoemt tot coach van het jaar. Nicholas en Pim zijn ons voorgegaan bij de pups. Met in ons achterhoofd deze fantastische benoemingen en waar wij als huidig pup team terecht kunnen komen, gingen we het water op.

Op zondag was het fantastisch weer, strakblauw en ongeveer 10-15 knopen wind, we waren dan ook niet de enige zeilende boot op het water. Het trainingsweekend bestond voornamelijk uit het verkennen van posities op de boot. Iedereen heeft posities als trimmer, pitt, stuurman, tacticus en voordekker op de Maxfun 35 doorgelopen. Op deze manier konden we de boot, maar ook elkaar beter leren kennen. Sommige pups waren beter in bepaalde posities dan andere pups, hierdoor was het wisselen van posities op de boot afgelopen weekend juist zo belangrijk. We hebben veel kennis met elkaar uitgewisseld en voor pups die normaal op een vaste plek staan is het leerzaam om een keer iets anders te doen, als zeiler is het zeker belangrijk om alround te worden en alles te kunnen. Dit is zeker van belang als er in de toekomst double handed wedstrijden gevaren zullen worden.

De focus lag dit weekend vooral op het gijpen, het correct varen met de spinaker en de tacks.
Op zaterdag zijn er vanaf de motorboot verschillende filmpjes gemaakt die we tijdens onze debrief hebben bekeken en waar we goed konden zien wat er verkeerd ging. Op deze fouten konden we zondag trainen en de punten die fout gingen verbeteren, heel erg nuttig dus.

Om meer gevoel te krijgen voor het varen met spinaker hebben we ieder teamlid op zondag laten spi trimmen. Hierbij werden we aangestuurd door de tacticus dit vertelde welke manoeuvres er moesten worden uitgevoerd. Lij drop, loef drop, gijpen, varen met boom en zonder boom. Naarmate iedereen wist welke handeling er verricht moest worden en op welk moment, ging het varen van de boot steeds beter en begonnen we ook steeds sneller te varen. Niet alleen op ruime koers met de spinaker, maar ook op aan de wind gingen we sneller, mede doordat we de trim steeds beter begonnen te begrijpen.

In dit weekend hebben we ontzettend veel geleerd en raken we steeds meer op elkaar ingespeeld. We trainen in januari ieder weekend, in deze weekenden zal iedereen zijn/haar positie gaan vinden op de boot, hierna zullen we hier verder op trainen en naar de evenementen toe gaan werken. Volgend weekend wordt er weer gevaren, net zoals bijna ieder ander weekend waar we als pups veel zin in hebben!
Door: Tamar Meibergen

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight