TeamHeiner

Trainingsverslagen

Training (13-14 juni)

14 jun 2015

Afgelopen weekend stond er voor zes pups weer eens een trainingsweekend op het programma. Tijdens de wedstrijden die we de afgelopen weken hebben gezeild hebben we in praktijk gebracht wat we de afgelopen winter getraind hebben. Daarnaast hebben we tijdens de wedstrijden enorm veel geleerd, maar zijn we ook dingen tegengekomen, die we graag wat beter onder de knie willen krijgen. Genoeg te trainen dus de afgelopen twee dagen!

Veel wind, rond de 20 knopen, was er voor de zaterdag voorspeld. Zaterdagochtend hebben we getraind op snelheid en op het gebruik van de infucker (of inhauler), een lijntje waarmee de schoothoek van de jib naar binnen getrimd kan worden. Bij licht weer kunnen we door het gebruiken hiervan hoogte winnen in de upwind rakken. Tijdens de NSR hadden we al met het gebruik van de infucker ‘geëxperimenteerd’, maar helemaal zeker over hoe dit lijntje effectief te gebruiken waren we niet.
’s Middags hebben we de verschillende posities aan boord doorgewisseld. Iedereen binnen het team heeft een vaste eerste (en tweede) positie aan boord, maar tijdens wedstrijden die langer duren, bijvoorbeeld offshores, is het van belang dat je je zeker voelt op meerdere posities aan boord. Daarnaast is het essentieel dat je weet wat de taken van de verschillende posities aan boord zijn, voor bijvoorbeeld het inschatten van de tijd die nodig is voor het uitvoeren van bepaalde manoeuvres. In het begin nog een beetje onwennig, ook omdat er aardig wat wind stond en hierdoor fouten gelijk ‘afgestraft’ werden. Gaaf om te ervaren dat iedereen een nieuwe positie snel oppakt en dat we ook met iedereen op een andere positie hard en goed kunnen varen! Een hoogtepunt was toch wel dat we downwind een snelheid van 13 knopen hebben bereikt. Al met al een nuttige trainingsdag!

Zondag stond er bijna geen wind en hebben we voorbereidingen getroffen voor de YSY ronde om Noord-Holland die we komend weekend gaan varen op de Maxfun 35 en doublehanded op een J109. ’s Middags zijn we nog wel even het water op geweest, maar echt trainen zat er er niet in, omdat het vrijwel windstil was.
Door: Rixt van der Ende

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight