TeamHeiner

Trainingsverslagen

Wintertraining (10-11 dec)

13 dec 2016

Het was dit weekend het een-na-laatste trainingsweekend van het jaar voor de Team Heiner Pups ’16. Het was dichtbewolkt toen het team samen kwam in Lelystad. Met een zachte temperatuur en zacht tot matige wind was het prima zeilweer voor december. Het was de eerste keer dat het team training kreeg van Ben Koppelaar. Met een nieuwe trainer komen ook allerlei nieuwe oefeningen en inzichten.

We begonnen met de vaste routine, achtjes varen om gateboeien, om op te warmen. Hierbij kon Catja wennen aan de boot, het was haar eerste keer als stuurvrouw aan boord. Hier zijn grote stappen gemaakt met het aansnijden van de boeien en de zeiltrim met snelle manoeuvres. De wind begon een beetje af te nemen en ging flink shiften, wat een extra uitdaging was voor tactiek en stuur. Ben voer ook vaak mee in de rib om zo van een andere hoek de boot te kunnen zien en zo goed kunnen kijken naar de zeiltrim. Ook filmde hij veel manoeuvres aan boord en vanaf de rib. Dit hadden wij nog niet eerder zo gedaan. Tijdens de lunch analyseerden wij de videobeelden. Het is ontzettend interessant om beelden langzaam af te kunnen spelen, pauzeren en stoppen. Daarbij kwamen veel verbeterpunten naar boven. Ondertussen was er een dichte mist op het Ijsselmeer ontstaan, het zicht was maximaal 100 meter. Het was erg lastig zeilen. De wind was nog meer gaan liggen en draaide flink. De onderboei was niet zichtbaar in de downwind, wat een extra uitdaging was voor de tacticus. Na een goede nabespreking van de middag zat de zaterdag er op.

Voor de zondag was er meer wind voorspeld, zo’n 15 knopen. We hadden de laatste weken alleen maar met redelijk licht weer gezeild dus het was even omschakelen. Na de warming up gingen we verder met boathandling en schroefden we de druk op om als een wedstrijd de baan rond te varen. Ben voer in de rib mee en simuleerde boot op boot situaties, wat erg nodig was. In wedstrijden vaar je immers ook niet alleen op de baan. Aan het eind van de dag sloeg de vermoeidheid toe na een heel intensief wedstrijdje tegen de rib. Moe maar opgetogen van het goede weekend vertrok iedereen weer naar huis.
Door: Joost van Gemert

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight