TeamHeiner

Trainingsverslagen

Spinnaker als een juweeltje, 5-6 mrt

06 mrt 2016

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver! Na zaterdag ochtend het programma van de dag besproken te hebben gingen de pups ’16 rond een uur of tien het water op. Goed voorbereid op een koude en natte dag, bleek bij het uitvaren dat het eigenlijk wel heel zacht en aangenaam was en gingen er steeds meer kledingstukken uit. In de ochtend stond er een zacht briesje van 5-7 knopen. Het bewegen over het dek voelde voor het eerst aan als een dans in plaats van een strijd tegen weer en wind. Het direct reageren van de boot op elke beweging aan boord zorgde ervoor dat iedereen zich zeer bewust werd van zijn of haar gewicht die de balans kon maken of verstoren. Het is gaaf en een uitdaging om juist bij weinig wind de concentratie op te brengen om met zijn allen het maximale uit een briesje te halen. Naast gewichts- verdeelinzichten zijn er grote stappen gemaakt in het spinnakeren. Centraal stond in de ochtend een ‘gybe- set’. Dit houdt in dat de spinnaker tijdens de gijp wordt gehesen. Na verschillende leerzame maar mislukte pogingen tot gybe-sets, waarbij de spinnaker toch net iets anders reageerde dan dat de voordekker dat had bedacht, stond hij na poging 5 als een juweeltje. Met een voldaan en een overwinningsgevoel voeren pups ’16 aan de eind van de zonnige dag weer de haven in.

Nadat de magen waren gevuld met een zeer welkome Chinese hap, begon rond zeven uur de teamvergadering. Taken verdelen, delivery schema opstellen en de voorbereiding van wedstrijden kwamen hierbij aan bod. De dag werd afgesloten met het hilarische familiespel ’30 seconds’ waarbij de Franse president ‘Francois Hollande’ werd omschreven als: “euhh dat is toch een soort  hollandaise-saus, weet je wel”.

Zondag ochtend voeren vijf van de tien pups voor het eerst zonder trainer. Doordat er geen wind stond in de ochtend is er eerst geklust aan de boot. Met creatieve geest is achterop een bakstagspanning aflezer geknutseld en voorin spinnaker ringetjes. Wanneer de wind rond een uur aantrok gingen de pups het waterop. Het herhalen van de bekende sets- en drops stonden op het programma. Dit weekend trainden zowel zaterdag als zondag twee ’16 pups onder leiding van Bart Desaunois ‘short handed’. Daar waar je de boot gewoonlijk met acht vaart, vaar je nu met zijn tweeën. Praktisch denken, elkaar maximaal ondersteunen en duidelijke communicatie is vereist. Handelingen die normaliter redelijk van zelfsprekend zijn werden nu weer een punt van aandacht. Hoe vaar je samen fatsoenlijk een box in en uit? Hoe hijs, strijk en vaar je een gennaker? In de middag trok de wind redelijk aan. Toen Bart gebruik wou maken van deze kans en droogjes mededeelde dat hij de boot wilden laten ‘broachen’ kregen de twee pups het toch wat warm. “De boot uit het roer laten lopen….hmm dat is toch best spannend”. Loeven, loeven en loeven en daar ging de boot. Flink op zijn kant met het water in de gangborden. Na enige hulp was de boot weer onder controle en de gen naar binnen. Na het zakken van de hartslag werd er terug gekeken op een broach onder begeleiding. Gaaf en onwijs leerzaam om te doen! Met een grote glimlach wordt zowel dit verslag als een mooi zeilweekend afgesloten.

Door: Rosalin Kuiper

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight