TeamHeiner

Trainingsverslagen

De puntjes op de i (17-18 dec)

19 dec 2016

Het lijkt alweer lang geleden: golven die over het dek spatten, juichende Pups omdat het zo hard gaat en adrenaline dat door ieders lichaam raast. Want net als de laatste weken was er ook dit weekend weer weinig wind voorspeld. Maar niet met minder enthousiasme startten we zaterdag ons laatste trainingsweekend van het jaar met de ondertussen gebruikelijke 6-8 knopen wind en wat bewolking. Op de planning dit weekend: de puntjes op de i voor wat betreft boathandling, hard aan de bak dus nog even!

Door ziekte, vakantie en tentamens hebben we dit weekend met z’n zessen gevaren. Best een andere en erg leerzame ervaring met 2 paar handjes minder aan boord. Normaliter was er een tacticus die vooral bezig was met tactiek en af en toe een helpend handje uitstak, maar nu werd de tactiek gedaan door de grootzeiltrimmer en pit. Ook was er rond het voordek een mannetje minder waardoor het uiteindelijk voor iedereen betekende dat er wat extra taken bij kwamen. Het was mooi om te zien dat gedurende de dag iedereen steeds flexibeler werd in zijn taken en het steeds efficiënter ging waardoor we steeds beter het korte baantje om kwamen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen nog wat meer inzicht krijgt in elkaars taken aan boord, hebben we het tweede deel van de middag allemaal op een totaal onbekende positie op de boot gevaren. Heel even chaos alom, maar al snel werd duidelijk dat iedereen ondertussen best goed weet wat er op de boot moet gebeuren.

Zondag leek een mooie winterdag te worden, 8-10 knopen wind en een heerlijk zonnetje. Tijdens het varen van het gebruikelijke upwind/downwind baantje kwam naar voren dat we met veel zaken goed bezig zijn maar dat alles nog wat beter aan elkaar gekoppeld moet worden om nog harder te gaan. Zo wordt er tactisch goed gekeken waar er druk is, zijn de mensen die met de snelheid bezig zijn daar goed mee bezig maar worden deze twee nog niet erg aan elkaar gekoppeld.

Gedurende de dag werd de wind steeds wat minder maar halverwege de middag leek de wind er helemaal uit te zakken. Doordat de wind vrij veranderlijk was, konden we mooi oefenen met het schakelen in trim en gewicht om de boot op elk moment zo hard mogelijk te laten gaan. Op het moment dat de wind er helemaal uit zakte was het een goede oefening om toch voor uit te komen en hebben we veel uitgeprobeerd om te kijken hoe de boot het hardst kon gaan.

De komende tijd zal het even wat rustiger zijn, met de kerstvakantie en minder zeilweekenden in januari zullen wij vanaf februari weer vol enthousiasme verder gaan. Vanaf dan gaan we vaker met twee boten van 6 mensen varen, waar we dit weekend dus al mooi even mee hebben kunnen oefenen. Voor nu wensen de Team Heiner Pups iedereen een fijne kerst, een gelukkig nieuwjaar en zien we iedereen graag in het nieuwe jaar weer op het water!
Door: Arianne vd Loosdrecht

Actueel

  • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

    Lees meer
  • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

    Lees meer
  • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

    Lees meer
  • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

    Lees meer
  • A new step, a new boat, 17-18 juni

    Lees meer

Spotlight