TeamHeiner

Trainingsverslagen

Pre-start routines, 11-12 mrt

13 mrt 2017

Een weekend staat voor ons erg vaak, en met veel plezier, in het teken van zeilen. Afgelopen weekend begon dat al op vrijdagmiddag, toen een aantal teamgenoten zich verzamelden in Scheveningen voor de doop van de Farr 30 van de jongens van Delft Challenge. Een groep jonge jongens die we komend seizoen veel tegen zullen komen in het wedstrijdveld. We wensen de jongens veel succes en tot op de baan! Na het sociale uitstapje, begon vrijdagavond om zeven uur de wedstrijdtactiek lezing bij Team Heiner. Julia, Laura en Catja hadden deze voorbereid en kwamen er gedurende de presentatie achter dat er zo veel input vanuit het team was, dat ze de presentatie niet die avond zouden kunnen afronden. De ligging van de startlijn, positionering tijdens de start en het eerste kruisrak zijn besproken, maar de rest zal op een later moment worden afgemaakt.

Zaterdagochtend, 8.30 stipt, zaten de Team Heiner Talents klaar om de voorbespreking te starten met Klaartje en Nicholas en de trainingsdoelen te bespreken. We hebben de doelen voor zaterdag onderverdeeld in ochtend- en middagdoel. In de ochtend wilden we vooral onderzoeken hoe lang het duurde om onze pre-startroutine, die we tijdens de lezing gemaakt hebben, uit te voeren. s’ Middags hebben we ons gericht op het zien van kansen, het creëren van kansen en het grijpen van kansen. We voeren dit weekend weer met 2 boten dus konden we veel (onverwachte) situaties trainen en goed aan onze doelen werken. Ook was er afgelopen weekend een schippersopleiding bij Team Heiner, waardoor er in totaal 4 J-109’s op het water waren. Hier hebben we natuurlijk goed gebruik van gemaakt en hebben we een aantal wedstrijdjes met 4 boten gevaren. Weer terugkomend op onze doelen van zaterdag, is dit erg leerzaam geweest.

Op zondag besloten we dat we de pre-start routine ons nog wat meer eigen wilden maken en wilden we meer nadenken over ‘wat als …, dan …’. Vooruit denken en onverwachte situaties voor zijn. s’ Ochtends hebben we weer met 4 boten tegen elkaar gevaren. Dit leverde een hoop boat-to-boat situaties op, waarop wij vervolgens weer goed konden anticiperen. Bewust zeilen en kansen opzoeken waren wederom twee punten waar we hard aan gewerkt hebben. Soms is het tactischer om even je verlies te pakken, te ducken, om vervolgens je winst te pakken omdat je achter de bakboord-boot een gunstige shift hebt gezien. Zoals Roy zei: ‘Het verschil tussen een dier en een mens is dat een dier een prikkel ontvangt en daarop reageert. Een mens ontvangt een prikkel, denkt daar over na, en vervolgens reageert hij hierop’.

Volgend weekend zullen we helaas niet op het water te vinden zijn. Dit keer zullen we in het water te vinden zijn. Wat te doen ‘when the shit hits the fan’, dat zullen wij leren, en ervaren, tijdens de Sea Survival training. Ik ben benieuwd en heb er zin in!
Door: Catja Roggema

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight