TeamHeiner

Trainingsverslagen

Nieuwe posities en communicatie, 5-6 nov

07 nov 2016

Afgelopen week leek de voorspelling van dit weekend niet al te best; veel wind, regen en mist. Dit mocht de pret niet drukken dus vol goede moed kwam iedereen zaterdagochtend aan in Lelystad. De wind viel alles mee, maar het was wel meteen duidelijk dat de nazomerse temperaturen niet meer bereikt zouden worden. De nodige ‘thermootjes’ zijn weer uit de kast gehaald om te doen waar ze voor bedoeld zijn. Echter, voor sommigen van ons was het nog niet koud genoeg om zich dik in te pakken (lees, waar de een al 2 thermobroeken, 2 jassen en handschoenen aan had, voer de ander in een enkel T-shirtje met een jas). Gezien we al hadden afgesproken dat we een week van te voren weten wie welke positie gaat innemen en wat we precies gaan trainen, konden we ons dit weekend meteen focussen op wat nodig was en snel het water op.

Voor de zaterdag stond gepland om vooral op een kort up-down baantje te varen. Er stond een licht briesje waarin de nieuwe posities perfect geoefend konden worden. Voor de trimmers, de pit en het voordek was bijna alles nieuw. Ook al had iedereen zich ingelezen in de nieuwe posities, bleek de uitvoering af en toe toch lastig. Dit zorgde af en toe voor hilarische of chaotische momenten. Soms op het voordek, soms in de kuip. Het lukte dan ook niet altijd om het korte baantje zo te ronden als het moest, maar de verbetering over de dag was duidelijk zichtbaar. Er werden veel vragen gesteld aan de trainer en actief met onze leerdoelen aan de slag gegaan. Moe maar voldaan werd er om half 5 terug gevaren naar de haven. Het begon zelfs al een beetje te schemeren.

Zondagochtend werd de ‘wacht’ van een aantal zeilers gewisseld. Een aantal zeilden alleen op zaterdag, een aantal alleen op zondag. Dit betekent ook dat de posities weer gewisseld moesten worden. Toen ik aankwam op de haven bleek dat de nieuwe posities en de daarbij behorende taken zeer serieus worden genomen: onze nieuwe voordekker hing al vroeg in de mast om de zalingen te tapen. Na voor zondag ook weer duidelijke persoonlijke doelen te hebben opgesteld konden we vandaag oefenen met wat meer wind dan de dag ervoor. Ook vandaag was weer veel nieuw voor 3 van ons. Waar een aantal van ons vorig jaar enkel achter de mast te vinden waren, zetten ze vandaag dan hun eerste stapjes op het voordek. De dag begon met een pittige warming-up waarin verschillende hoofden rood aanliepen van de inspanning. De windshifts en vlagen maakten het extra vermoeiend. Na deze intensieve warming-up werd er weer getraind op de korte up-down baan. Vandaag lag de focus met name op de communicatie bij bepaalde manoeuvres. Waar eerder de communicatie nog niet echt ‘vast’ stond, was er nu een mooi en duidelijk patroon te zien in de communicatie, waardoor voor iedereen een stuk duidelijker werd waar ze aan toe waren.

Het was met name een weekend van veel wisselen in posities en hiervan heel veel leren. Zondagmiddag was aan een ieder te zien dat de concentratie op was en de vermoeidheid had toegeslagen. Een mooi moment dus om dit weekend af te sluiten.
Door: Laura Parre

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight