TeamHeiner

Trainingsverslagen

Nachttraining (7-8 mrt)

08 mrt 2015

Wat een super interessant en intensief weekend hebben de Team Heiner Pups weer ervaren!
Op de vrijdag hebben de Pups deelgenomen aan een zeer interessante theorie avond van Roy Heiner over Zeilvorm. Hoe wordt een zeil gemaakt en op welke manier wordt het zeil vorm gegeven? Een druk bezochte avond met een gezelschap rond de 40 zeilfanaten van jong tot oud. Omdat de volgende dag vroeg moest worden gestart sliepen alle Pups heel gezellig in het zeilcentrum.

Het weekend zou een voorbode worden voor het naderende lente weer. Dubbele cijfers qua temperatuur en volop zonneschijn! Op de zaterdag werd er in Lelystad de één na laatste Coldhanded Cup gevaren in de ORC klasse. Met een windje van windkracht 4 á 5 konden de handelingen goed getest worden in een wedstrijd. De eerste wedstrijd was er dan ook een beetje stress aan boord te bespeuren. Na goed overleg en na het maken van afspraken zaten de Pups weer op één lijn. En dat is het winnen van de wedstrijden. De tweede start werd dan ook als vanouds bij de Pups voor gekozen om stuurboord voorlangs te starten. Slechts één boot moesten de Pups voor laten gaan, maar de rest van het veld zag ons voor langs schieten. Uiteindelijk bleek dat de Pups alle drie de wedstrijden hadden gewonnen. Een fantastisch resultaat waar de Pups zeker meer van willen!

En toen begon het pas. Eenmaal terug bij Team Heiner werd er voorbereid voor de nachtelijke training wedstrijd georganiseerd door Roy Heiner. De bedoeling: 3 wedstrijden varen rond de vaste boeien van het IJsselmeer. De wedstrijden waren rond de 35 mijl per wedstrijd. Er werd gevaren op de J109, 6 Pups en 1 trainer per boot en er mocht alleen genavigeerd worden met behulp van de papieren kaarten. Eenmaal trossen los werd er het ruime sop gekozen van het IJsselmeer. Al spoedig viel de nacht en de donkerte in. Weer een moeilijk moment voor de Pups want dit zijn ze niet gewend. Communicatie bleek bij het varen in het donker nog crucialer te zijn om veilig te varen. Echter kwam rond een uur of 10 de volle maan tevoorschijn. Deze maan was zo fel dat de tell tales van de fok gezien konden worden door de stuurman aan de achterkant van het schip. De nacht duurde lang en was koud, maar niets is zo fijn om in de ochtend het zonnetje te zien opkomen met al zijn warmte.

Om 11 uur in de ochtend waren beide boten gefinisht. Veel Pups hadden niet meer geslapen dan 2 tot 3 uur. Dus iedereen was moe en op. Na een goede nabespreking waren de Pups na dit weekend weer heel veel ervaringen rijker. Er was een weekend vol avontuur, spanning en emotie, maar bovenal waren de Pups weer meer naar elkaar toegegroeid als team.
Door: Dirk Nico Bennen

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight