TeamHeiner

Trainingsverslagen

Marifoonexamen en boeirondingen, 20-21 feb

21 feb 2016

Zaterdag: We begonnen om 9 uur in Lelystad voor alle twee de Team Heiner pups teams. De dag van de marifoon cursus, en nog op de zelfde dag een examen. Dit was onder leiding van Geert-Jan Smolders van Aqua Planning die de cursus organiseerde.

Bij binnenkomst had Geert-Jan voor elk 2 tal een marifoon klaar staan en flink uitgepakt met veel veiligheid gadgets, veel in dummy uitvoering en sommigen van zijn eigen boot afgeplukt. Dit was een heerlijke binnenkomst voor mijzelf, we gingen werkelijk oefenen en niet alleen maar theorie stampen! Na de introductie begonnen we in een logische volgorde aan de presentaties en tussendoor gingen we gelijk korte oefeningen doen op de marifoon voor onze neus. Zelf vond ik dit best fijn aangezien dat wat wordt vertelt je gelijk in de (praktijk) kan toepassen.

Na een goed verzorgde lunch van Geert-Jan hadden we nog een klein blokje theorie/presentatie waarna we begonnen met het “Examen”. Dit was in 2 delen opgesplitst, een stuk theorie en een stuk praktijk. Voor het examen was er speciaal een examinator aanwezig om te kijken of alles wel officieel verliep. Na een lange dag mogen we nu zeggen dat we de cursus SRC marifoon cursus: “Marcom-B” voor watersporters, succesvol hebben afgerond en dat iedereen die aanwezig was het certificaat heeft gehaald.

Zondag: Training door Roy Heiner. Om 9 uur stonden we weer klaar. De wind voorspelling voor vandaag: ochtend 16 knopen met vlagen van 32 en opbouwend in de middag naar 24 knopen met vlagen van 47. Omdat er harde wind wordt voorspeld zijn we na een korte voorbespreking snel het water op gegaan. De aandachtspunten voor de dag waren, de onder boei ronding en sneller schakelen in de trim als de boot niet op gang wil komen.

Na een paar rondjes rond de baan te hebben gevaren heeft Roy ons een aantal goede tips gegeven waar we veel aan hadden en waardoor de boot weer wat sneller liep. Dus voor de aankomende training hebben we een paar goede nieuwe aandachtspunten. Na een flinke na bespreking en een lekkere lunch zijn we niet meer het water op gegaan. In plaats van varen zijn we gaan klussen aan de boot. We hebben namelijk nog zo veel ideeën die we willen toepassen op de maxfun dat we daar ook tijd voor moeten maken. En we moeten tenslotte de boot van buiten maar ook van binnen kennen!

Alles bij elkaar een geslaagd weekend waarin we weer veel geleerd hebben. En we weer een stapje dichter  bij het eind doel zijn gekomen.

Door: Martijn Kloosterman

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight