TeamHeiner

Trainingsverslagen

Laatste trainingsweekend (4-5 april)

05 apr 2015

Nadat we de hele winter getraind hebben, was afgelopen weekend het laatste trainingsweekend voor de komende maanden. In de maanden april en mei zullen we aan een aantal wedstrijden verschijnen om te kijken of we de trainingen ook in praktijk kunnen brengen.

Het weekend begint op vrijdag middag met een EHBO cursus voor een aantal teamleden. Schippers van Team Heiner moeten elk jaar verplicht een EHBO cursus doen en ook de Team Heiner Pups krijgen de mogelijkheid om mee te doen aan deze cursus. ’s Avonds is het team bijna compleet voor de laatste avondlezing over meteorologie. Vragen als; ‘’wat is wind?’’, ‘’hoe ontstaat wind?’’ en natuurlijk ‘’hoe gedraagt wind zich?’’ worden beantwoord. Na afloop van de lezing blijft een groot deel van het team slapen bij Team Heiner. Voor het slapen gaan wordt er nog een filmpje gekeken, een potje gekaart en wordt er geoefend op windstille dagen door middel van een potje ‘mens erg je niet’’.

Door de steun van onze sponsoren hebben we de hele winter kunnen trainen met trainers aan boord. Het is erg fijn dat dit mogelijk is omdat we daardoor snel kunnen leren met alle ervaring die de trainers aan boord brengen. De insteek is wel om de wedstrijden zelfstandig te varen. Daarom hebben we dit weekend ingepland om zonder trainers aan boord te varen en te kijken of we dan nog steeds mooi de baan rond komen. Dit weekend trainen we met 2 Maxfuns en is Klaartje (onze trainster) wel aanwezig in een rubberboot.
Zaterdag begint met weinig wind (6-8 knopen) en zo krijgen we de kans om rustig in te komen met wat boothandeling oefeningen. Aan het eind van de ochtend wordt de druk wat opgevoerd door een paar korte wedstrijdjes te varen. ’s Middags neemt de wind geleidelijk toe tot 20 knopen en ligt de nadruk meer op bootsnelheid en trim. Omdat we 2 identieke boten hebben kunnen we heel mooi vergelijken wat voor een effect trim, helling en plaats van bemanningsgewicht voor een effect hebben op de bootsnelheid en hoogte.
We beginnen met een uur aan de wind varen. Met behulp van Klaartje en portofoons wordt gekeken naar de stand van schootspanning, valspanning, overloop, leioog, onderlijk en achterstag om de boot zo hard mogelijk te laten varen.
Voor de wind herhalen we dit en proberen we de trim van de spinnaker optimaal te krijgen door te kijken naar de hoogte en hoek van de spinnaker boom, stand van de tweakers en de hoek die wordt gevaren ten opzichte van de wind in combinatie met golven. We leren erg veel over de vorm van de zeilen en aan het einde van de dag gaan de boten weer een stukje harder dan aan het begin van de dag.

Zondag is in grote lijnen hetzelfde als zaterdag alleen is er iets meer zon en iets minder wind. De korte broek is nog net iets te koud maar de jas kan al wel uit! Ook vandaag varen we weer zowel korte baantjes als lange rakken. Op 1 van de boten loopt ’s ochtends de communicatie niet helemaal soepel maar na een bespreking tijdens de lunch gaat dit in de middag stukken beter.

Het was weer een zeer nuttig weekend en we kunnen wel concluderen dat we klaar zijn voor de komende wedstrijden! Wedstrijden waar we de komende maanden aan de start zullen verschijnen zijn: Van Uden Reco Stellendam regatta, 50 mijls shorthanded, IJtoren race, Almere regatta, NSR inshore + offshore en de Lenco regatta. Maar eerst is er volgende week nog een shorthanded training, matchrace wedstrijden en een delivery naar Stellendam gepland.
Door: Jeroen van Oord

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight