TeamHeiner

Trainingsverslagen

Hoe kun je weten wat je denkt, voordat je ziet wat je doet?, 12-13 nov

14 nov 2016

Hoe kun je weten wat je denkt, voordat je ziet wat je doet?

Op zaterdag kwamen de Team Heiner Pups weer samen voor een trainingsweekend in Lelystad. Nadat we hadden doorgenomen wat we in de ochtend gingen doen samen met onze trainer Douwe Broekens was het tijd om de nodige laagjes thermo aan te trekken. Doordat het dit weekend zo koud was moesten we wel eerst het ijs van het dek af halen om glibberpartijen te voorkomen. Toen dit eenmaal klaar was konden we het water op. Het woei een steady 13 knopen met iets hardere vlagen. We begonnen weer met een kort achtje varen tussen twee boeien om in te varen, warm te worden en om de focus te krijgen die nodig is voor de rest van de training. Nadat dit succesvol was afgerond begonnen we aan een kort up-down baantje waarin we telkens twee rondes alles gaven en daarna pas gingen evalueren. Hierdoor krijg je een soort van wedstrijd effect, want er komt druk op je te staan, het nabespreken na twee rondes zorgt ervoor dat je de volgende rondes nieuwe aandachtspunten hebt en je leercurve zo groot mogelijk wordt.
Na de lunch gingen we weer verder met het up-down baantje, je zag dat in de loop van de dag er steeds minder fouten werden gemaakt en iedereen steeds meer leert op zijn nieuwe positie, want we moeten natuurlijk niet vergeten dat voor de meesten dit pas het tweede weekend op de nieuwe positie is. Om de training af te sluiten lieten we het baantje achter ons om het down-wind te varen zodat de nieuwe voordekkers en trimmers hier steeds meer handigheid in krijgen. Eenmaal terug aan de kant werd de dag nog nabesproken, hierin kwamen alle punten naar voren waar nog aan gewerkt moest worden, zodat we die op zondag konden gebruiken.

Op zondag kregen we training van Roy Heiner, het was iets minder koud dan op de zaterdag en ook de wind was minder. Nadat we lang hadden voor besproken gingen we het water op, weer in een nieuwe samenstelling op andere posities. Ook waren we met 7 man in plaats van 8 waardoor er geen tacticus meer was. Hierdoor besloten we dat in de up-wind de mastman tacticus was en in de down-wind de main trimmer dit was. Na ons weer warm aangekleed te hebben gingen we weer het water op. We deden weer hetzelfde als op de zaterdag. Beginnen met een achtje varen en daarna een korte up-down baan, vandaag deden we echter in plaats van twee rondjes en dan evalueren, drie rondjes en dan evalueren. Hierdoor werd de intensiteit nog hoger. Toen het eenmaal pauze was werd er weer lang nagedacht over de volgende zin: “Hoe kan je weten wat je denkt voordat je ziet wat je doet?“. Na lang nadenken kwamen we erachter dat als je dit omdraait je het leerproces hebt. Door het lange nadenken gingen we later dan normaal weer het water op. Na de lunch ging alles duidelijk beter. Iedereen raakt steeds meer gewend aan de nieuwe posities, dit in een veel sneller tempo dan vorig jaar. Er zit dus een goede lijn in die we nu door moeten zetten in de komende weekenden. Dit weekend was in ieder geval zeer geslaagd
Door: Wes van Herpen

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight