TeamHeiner

Trainingsverslagen

Grote stappen, 12-13 mrt

13 mrt 2016

Grote stappen zijn dit weekend weer gemaakt. Dit weekend stonden speedtraining, boeirondingen en anticiperen op het programma. Vrijdagavond begon dit weekend al voor de Team Heiner Pups. Deze avond stond het team centraal met behulp van Management Drives. We hebben meer inzicht gekregen in ons als team, wat zijn onze pluspunten en waar liggen onze valkuilen. Hoe kunnen wij vervolgens met onze valkuilen omgaan en wanneer komt dit voor? Ook zijn we bezig geweest op persoonlijk vlak, waar ben je nu goed in als individu en waar kun je meer in leren? Voor ons allen was dit een leerzame avond. Het meest belangrijke in een team is dat je een team bent, je hoeft het dus niet alleen te doen. Maak gebruik van elkaar en help elkaar.

Zaterdagochtend scheen het zonnetje al op de MaxFun om deze weer ijsvrij te maken, want koud is het af en toe nog wel. In het begin van de ochtend hadden we moeite met de focus in de boot, waardoor de snelheid ver te zoeken was. Dit hadden we snel door en zijn op scherp gezet. We hebben iets makkelijkere omstandigheden opgezocht door iets verder het water op te gaan zodat de wind stabieler is. De focus was weer bij de boot en de snelheid liep op. Tijd om weer naar het baantje te varen en de winddraaiingen op te zoeken. Blijven schakelen was de key. Aan het eind van de ochtend zijn er nog een aantal startjes gedaan. Met de elektronica van tegenwoordig konden we precies zien hoeveel seconden we te vroeg of te laat over de lijn waren. De startjes gingen oké maar nog niet goed genoeg.

Na de ochtend door te hebben gesproken en wat gegeten te hebben zijn we het water weer op gegaan. De eerste rondjes om de baan hebben we bij de basis gehouden. Toen kwam er een uitdaging. We gaan 1 ronde niets tegen elkaar zeggen. Voelen wat de boot doet, communiceren zonder te praten. Door deze ronde hebben we nog meer de focus in de middag gekregen. Deze rust moeten we vasthouden. Met de Team Heiner Pups ’16 op dezelfde baan zijn we ze op gaan zoeken. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we toch goed weg kunnen komen in vervelende situaties. Hierin hebben we weer veel van kunnen leren. Alles gaat in het belang van de boot.
Zondagochtend zijn we begonnen met een aantal offshore handigheidjes, want over twee weken staat er weer een nachttraining gepland. Na deze te hebben besproken zijn we het water op gegaan. Dit was een moeilijke ochtend voor ons. We bedachten moeilijke situaties waarop gereageerd moest worden. Door onscherpte, andere situaties en veel gepraat in de boot maakte dit niet makkelijk. En gingen we plat gezegd, op ons bek. Maar toch blijven die Team Heiner Pups ’14 het proberen, doorgaan totdat het lukt.
Na een middagpauze met hierin een proef moment voor ons offshore eten, waren onze magen gevuld. Daar gingen we weer. Soort gelijke situaties, maar toch anders want dat is wat we hebben in onze zeilwereld.
De communicatie was helder, de taken waren helder, en bovenal we doen het met zijn allen. En dit gaf als resultaat dat het lukte!!

Ook deze middag hebben we weer de Team Heiner Pups ’16 opgezocht. Dit keer gingen we starten. Wat ons zaterdag niet lukte, lukte ons zondag wel. We gingen hard én op tijd over de lijn. Met al deze leerzame momenten en aandachtspunten gaan we vol goede moed volgende week de coldhanded cup varen in Lelystad.

Door: Marianne Pijlman

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight