TeamHeiner

Trainingsverslagen

Het feest is weer begonnen, 29-30 okt

31 okt 2016

Zaterdag: Een spiegelglad Ijsselmeer, stilstaande windmeters en bewegingsloze bomen waren het beeld van de zaterdagochtend wanneer de Team Heiner Pups zich voor het eerst in enkele weken weer in Lelystad verzamelen. Ondanks het gebrek aan wind staat een ieder te trappelen om het water op te gaan, maar de seizoens kick off begint in de vergaderzaal. Met taart uiteraard, want het feest is weer begonnen.

Na de meeting trekken we de pakken aan, tuigen de boot op en varen richting de boeien die zijn uitgelegd. De motor veroorzaakt helaas de enige waterberoering die wij kunnen bespeuren, maar zodra we in de buurt van het baantje komen vullen lichte vlaagjes wind inmiddels het strijddecor en we hijsen met goede moed de zeilen de lucht in. We beginnen met een aantal routine oefeningen om iedereen weer op scherp te krijgen na onze “winterstop” en omdat een aantal teamleden op andere posities staan ten opzichte van vorig seizoen. De eerste trainingen van dit jaar zullen in het teken van de boathandling staan om iedereen weer “up and running” te krijgen en de basis solide te maken. Wanneer we duizelig zijn van de rondjes en achtjes mogen we een aantal keer opkruisen en de spinnaker hijsen op het baantje. Het is lastig om de boot op gang te houden in de 3-4 knopen wind waar we mee te maken hebben, maar met veel uitproberen en testen gaan we met een tevreden gevoel het water af.

Zondag: Hoopvol steken we ’s ochtends van wal, maar wederom zijn er slechts kleine rimpeltjes op het water te ontdekken als we de boeien van de baan opzoeken. Vergelijkbare omstandigheden als gisteren zo is de voorspelling, en dat blijkt ook op het water. Mooie kans dus om wat we gisteren hebben geleerd vandaag verder te testen en te optimaliseren. We varen een aantal lussen rond de baan en de progressie die we ten opzichte van gisteren hebben geboekt stemt tot tevredenheid. Wanneer de wind het halverwege de middag echt voor gezien houdt, laten we de zeilen op giek en dek neerdalen en parkeren we de boot weer in de box voor het drijvende pand van Team Heiner.

Naast zeiltraining onder leiding van Douwe Broekens heeft een deel van de pups het eerste trainingsweekend nuttig besteed aan boot onderhoud. Uit de evaluatie van vorig seizoen kwam dat naast het reguliere onderhoudt het nuttig was meer de diepte in te gaan wat betreft bootmateriaal- kennis. Dit maakte dat op zaterdag een tweetal en zondag een drietal zich kon focussen op werkzaamheden in of omtrent de boot. Zo focuste de zaterdag ploeg, onder het genot van een kopje thee én aangenaam najaarszonnetje zich op het splitsen van twee nieuwe jib schoten. Met goede moed, het splitsboek en splitset paraat, begonnen de twee aan iets wat er later uit zou zien als een prachtige schoot. De splits cursus van vorig jaar zorgde voor een goede basis waardoor er met een zeker tempo doorgewerkt kon worden.

De zondagploeg hield zich bezig met het schoonmaken van het versnellingsmechanisme van de J109. De bedoeling was dat het mechanisme (wat in werking wordt gezet door het voor- of achterwaarts bewegen van de gashendel boven deks) weer schoongepoetst werd. Toen de drie begonnen aan de klus was het zoeken naar wat er nu precies losgedraaid moest worden. Opgevouwen met zijn drieën in de bakskist, luidt discussiërend over wat de juiste aanpak zou zijn, bereikte we na enige tijd overeenstemming. Het uit elkaar halen, schoonmaken, invetten en weer in elkaar plaatsen van het eerste mechanisme duurde ruim 2,5uur. Hierna kregen we de smaak te pakken en klaarde we de tweede in een uurtje. Terwijl de laatste gaatjes opgevuld werden met sikaflex door het klusteam, kwamen de trainingspups aan het einde van de middag, samen met een warm najaarszonnetje de haven weer in varen. De boten werden afgespoten en gezamenlijk werd het weekend nabesproken.

Bij de nabespreking evalueren we wat we gedaan en geleerd hebben de afgelopen twee dagen. Gebruikte technieken worden bediscussieerd, nieuwe doelen worden gesteld, verbeteringen aan de boot worden overlegd en er wordt een plan opgesteld voor de training van volgend weekend. Informatie over de vooruitgang van zowel het klus als trainingsteam werd uitgewisseld. Dit zorgt ervoor dat elke pup, ongeacht of je nu hebt meegetraind of niet, op de hoogte is van waar we in het trainingsproces zijn. Volgend weekend pakken onder leiding van Douwe Broekens de draad weer op. Tot half december trainen we elk weekend om onszelf en het team naar een hoger plan te tillen. Een groot deel van heg team is gewisseld van positie op de boot. Dit zorgt voor soms gigantisch grappige momenten maar ook voor nieuwe scherpte. Al met al was dit een weekend wat voor nieuwe energie en inspiratie heeft gezorgd. De flow waarin we afgelopen jaar hebben afgesloten is weer voelbaar en eigenlijk voelt het voor een ieder als of we nooit zijn weg geweest.
Door: Rosalin Kuiper en Lennard Bal

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight