TeamHeiner

Trainingsverslagen

Een bomvol weekend, 12-14 feb

14 feb 2016

Na twee weken niet gevaren te hebben, stond iedereen te popelen om weer het water op te gaan dit weekend. De sfeer zat er daarom vrijdagavond goed in. Rond zeven uur kwamen zowel pups ‘14 als pups ’16 bij elkaar om kennis te vergaren bij de boottrimlezing van Roy. In deze lezing werd je meegenomen in het eigen verhaal van het schip. De druk die een schip voelt, hoe de druk over het onderwaterschip verdeeld is, hoe de druk veranderd kan worden en de rol van de mast in de trim. Een technisch verhaal dat werd ondersteund door gave- en tot de verbeelding sprekende praktijkvoorbeelden van Roy. Na nog wat praktische teamzaken besproken te hebben over de tweede coldhanded wedstrijd, die de volgende dag plaats zou vinden, zocht iedereen ofwel zijn slaapplekje in de boot of het thuisadres op.

De volgende ochtend rond acht uur probeerde eenieder zich via de steiger een weg te banen naar het Team Heiner kantoor waar het dagbeeld duidelijk werd. Links en rechts zag je pups ofwel op de steigers of boten een strijd voeren tegen de vorst en zwaartekracht. Dit bracht geweldig grappige momenten met zich mee, wat ieder een lach op het gezicht deed verschijnen. Na de vorst de baas te zijn geworden voeren we rond half negen met drie schepen van Team Heiner richting de Houtribsluis, waarna we in Lelystadhaven aankwamen om het palaver bij te wonen. De voorbereiding was goed. Dus wat ieder betreft kon de wedstrijd beginnen. Bij deze tweede cold handed wedstrijd was het de eerste keer dat Team Heiner pups ’16 zonder trainer voeren. Dit zorgde bij de meesten voor extra scherpte en ietwat gespannenheid. Mooi om te zien was dat men een unieke draai gaf aan de rol die van hem of haar verwacht werd. Zo ontstond er een coöperatief en zelfsturend team. Verassende primaire reacties van sommige mensen zorgden ervoor dat alle kritieke situaties op een veilige manier werden opgelost. Dit zorgde op verschillende momenten voor een euforische flow aan boord van de zwarte, door Team Heiner ’16 pups gestuurde, J109! Zowel op individueel gebied als met het team zijn er deze dag grote stappen gezet.
Toen we rond vier uur weer langzaam op temperatuur kwamen in het warme pand van Team Heiner, nam ieder plaats aan de vergadertafel, waar Roy klaar stond voor de volgende lezing. Deze betrof zeilvorm. Het zeil: de motor van een schip. Een motor van doek waarbij de potentie van de maximale voortstuwing afhangt van de keuze van het doek, de vorm die het krijgt van de zeilmaker en de manier van trimmen om de snelheid en hoogte te optimaliseren. Een interessante en interactieve lezing. Zondag hebben we een onderhouddag gehad. Alle onderdelen van de boot leren kennen stond hierbij centraal. Kortom een mooi weekend waarbij veel is geleerd. “Kennis is macht” aldus Roy Heiner. Dus er is nog veel werk aan de winkel!

Door: Rosalin Kuiper

Actueel

 • Eén (ongelukkige) stap terug, meerdere stappen vooruit!

  Lees meer
 • Doelen stellen, evalueren en start Volvo Ocean Race, 21-22 okt

  Lees meer
 • Kennismaking met de Formule 1 van de zeilsport, 16-17 aug

  Lees meer
 • Hoe lang heb je nodig om beter te worden? 1-2 juli

  Lees meer
 • A new step, a new boat, 17-18 juni

  Lees meer

Spotlight