TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / september 2020

29 sep 2020

Het WK SB20 was ons piek evenement in de maand september, wat natuurlijk niet is doorgegaan door welbekende redenen. Een positieve verrassing was dat er een geweldige alternatief is georganiseerd, namelijk: de Pampus Regatta in Muiderzand, de Enkhuizen Sportboat Cup en het Open Nederlands Kampioenschap in Medemblik. Deze drie evenementen werden vlak achter elkaar georganiseerd als perfecte mogelijkheid om onze trainingen toe te kunnen passen in wedstrijd context.

Naast deze prachtige sportieve uitdagingen is het collegejaar jaar ook begonnen. Het volle programma bij de studerende talents heeft veel los gemaakt. Thomas, Jelle, Thijs en Christopher zijn hard aan het werk om hun studie te voltooien. Voor Christiane, Lies en Merlijn is het wennen geslagen om de lange zeildagen te combineren met het net nieuwe studentenritme. De (online) introducties van hun nieuwe studie is net achter de rug en de eerste colleges zijn alweer afgerond. Zijn er al een paar college overslagen voor nieuwe “kennismakingen” met anderen studenten? Deze vragen kunt je gerust stellen aan de kersverse studenten. Studeren en zeilen wordt aardig serieus genomen, er wordt zelfs steeds vaker een brug geslagen. De teller voor Maritieme Techniek staat nu op vijf binnen onze lichting. Het doorzettingsvermogen van de studerende talents is al op de proef gesteld evenals de hard werkende Ivar en Joeri. Het ondernemen en het zeilen staan voor beide talents als hoogste prioriteiten genoteerd voor komend zeilseizoen. Over ondernemen en zeilen gesproken, Ismene heeft in augustus aangegeven om het talentsprogramma in te wisselen voor een Youth America’s Cup programma. Wij wensen haar en de andere deelnemende oud talents enorm veel succes met het realiseren van hun campagne!

Na de oefenwedstrijden eind augustus met Team Van Driel en Team Buitenhuis Advies waren we klaar voor meer competitie. Een startlijn van boeitjes werd vervangen door een pin en een startschip en het onderling matchracen werd vervangen door een hele vloot aan concurrenten. De Pampus Regatta in Muiderzand stond als eerste op het programma met als nieuw element: het varen onder rating. Het ratingsysteem zorgde voor de mogelijkheid om met verschillende type jachten mee te starten en toch op een zo eerlijk mogelijke manier wedstrijden samen varen. De korte up-down baan was een mooie toetsing van onze boothandeling en tactisch spel die we de vorige maand uitbundig hadden geoefend. Het starten met het J-80 veld op de korte baan was een interessante ervaring omdat de J’s met lichte wind sneller gaan, terwijl wij met de SB’s bij wat hardere wind sneller zijn. Vele soorten wind kwamen voorbij dus het verschilde echter per race welke boten er het eerst bij de onderboei aankwamen. De wedstrijden resulteerden uiteindelijk in een nette eerste en tweede plek in een veld met twee andere SB20’s.

Het weekend daaropvolgend was de Enkhuizen Sportboat Cup met 11 boten in de ORC sportboten klasse. De negen deelnemende talents waren verdeeld over twee Heiner boten (blauw en rood) en een positie aan boord bij Team Buitenhuis Advies. Er zijn spannende battles gevaren, maar soms leidde een klein foutje tot een achterstand van 5 plekken in een veld en een enkele UFD (te vroeg over de startlijn) deed ons ook goed zakken in het klassement. Na acht starten zijn uiteindelijk onze teams tweede en zevende geworden. Onze eigen talent Thomas en oud-talent Lennard hebben samen met Martijn Buitenhuis de eerste plek veroverd.

De Pampus Regatta en de Enkhuizen Sportboat Cup waren een perfecte aanloop voor het Open Nederlands Kampioenschap. De geleerde lessen konden we proberen toe te passen in een veld met 18 SB20’s. Een evenement van drie dagen met elke dag drie wedstrijden was een serieuze test om constant te presteren. Vrijdag een klotsbak met hoge golven en een flinke wind. Zaterdag rustigere omstandigheden met een afnemende wind en zondag een dag waar we echt moesten zoeken naar wind. Dit weekend resulteerde in een prima zesde en zevende plek door de Team Heiner boten en Team Buitenhuis Advies met talent Thomas behaalde een knappe plek op het podium, derde. Wij willen Team van Driel (2e) en de drie J’s (1e) feliciteren met hun verdiende podiumplek.

Wij kijken terug op een hele leerzame maand september, waarbij wedstrijden varen centraal stond. Begin volgende maand staat de Van Uden Reco Oktober Races gepland en een mogelijke overstap naar de Maxfun 35. Na een evaluatie (kwartaalselectie) zal besloten worden of we klaar zijn voor de eerstvolgende stap, het grote boten varen. Wij houden jullie graag op de hoogte en wensen je een succesvolle maand oktober!

Geschreven door: Joeri Snippert, Merlijn Rutten en Christiane Walta

Actueel

Spotlight